Как да осигурим пълноценно отопление на къща в малко населено място

1
103
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако искате да избягате от града през уикенда, отивате на вилата, или може би я предпочитате целогодишно – отоплението е ключово и в двата случая

Дали ще обитавате къщата само през почивните дни или сте решили целогодишно да стоите далеч от града, отоплението е основен въпрос, който предстои да решите. Той със сигурност не търпи отлагане, колкото и мека да ни изглежда зимата, защото тя може да ви изненада по всяко време, а вие трябва да сте подготвени.

Основните фактори при преценката трябва да са свързани с икономичност и с отражението върху околната среда. Все пак не бихте искали да замърсявате въздуха прекалено, защото сте избрали да бъдете там, където сте именно заради чистотата.

Не забравяйте, че къщата трябва да разполага с качествена външна и вътрешна топлоизолация, дограмата и вратите също трябва да на ниво.  

Газови инсталации

В Западна Европа доста от малките населени места се отопляват точно с помощта на съвременните газови инсталации. Проблемът у нас е, че този вид изгодно отопление, не е толкова разпространено извън големите градове. Газифицираните села са по-скоро изключение, но затова пък винаги може да прибегнете до разумния ход да изградите собствена мрежа в къщата.

Слънчеви колектори

Благодарение на слънчевата светлина, която е добър източник и през зимата, може да си осигурите поне нуждите за топла вода. Масовите слънчеви колектори за бойлери са от порядъка на 800-1300 лева, като цената зависи от различните им параметри.

Може да комбинирате този вариант с друг модерен метод, за да постигнете пълноценно отопление на сградата.

Електричество

Вече се превръща в лукс да плащаме солидни сметки за електричество, но и това е възможност, която може да ви устройва. Често се прилага, когато отсядането е за кратко през уикенда, или ако разполагате като бонус с камина, печка на дърва.

Големите по площ имоти трудно се отопляват само на ток, а разходите са наистина високи и перспективата е те да продължават да поскъпват.

Основните уреди, които присъстват обикновено в случая са климатиците, конвекторите и печките.

Отопление на дърва или въглища

Въглищата не се считат за приемлив начин за отопление, защото нанасят вреда на околната среда.

Употребата на дървен материал може да създаде неповторим уют в дома, но отново трябва да помислим за последствията и да не разчитаме на тях като основен източник на гориво. Дървата са свързани с редица дейности покрай обслужването – транспортиране, цепене, редене, почистване и непрекъснато зареждане, за да се поддържа желаната температура.

Професионалните съвети могат да бъдат ценни, ако обсъдите с консултантите какви са параметрите на сградата, какво е разположението и самата площ.

Поддръжка и монтаж на газови инсталации от Германов Пайп