Как да открием наличието на проблем: Правилна диагностика на ламбда сонда

1
115
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ламбда сондата, или така нареченият кислороден датчик, се употребява във всички автомобили, конструирани след 1993 година. В новите модификации на превозните средства може да откриете и втора ламбда сонда. Едната е поставена пред катализатора, а втората след него.

Без датчика на кислород не можем да получим информация по отношение на гориво–въздушната смес. Когато последната е богата, имаме наличието на много гориво за сметка на ограничено количество въздух. И обратното – при бедна смес, наблюдаваме прекомерно много въздух и минимум гориво.

За правилно стартиране на автомобила и надлежно движение се нуждаем от оптимална комбинация, която може да е различна в зависимост от двигателя на вашата кола. От тук и важната роля на ламбда сонда, която е отговорна за получаване на максимално КПД на всеки агрегат.

Малка подсказка

Кислородният датчик започва да създава напрежение едва след нагорещяване от над 570 градуса по целзий. От тук и сами ще се досетите, че когато палите колата и тя е студена, ламбда сондата не играе никаква роля.

Това е и един от първите варианти да разберете, когато имате проблем. След като автомобилът загрее и започне смяна на оборотите, може да се замислите. Имайте предвид обаче, че при някои от новите автомобили ламбда сондата е конструирана така, че да започне да действа почти мигновено след стартиране на двигателя.

Ако усетите някакви отклонения не бързайте да я сменяте. Има и други възможности. Вероятно е да са прекъснати някои от кабелите. Неблагоприятните атмосферни условия или други причини може да са отговорни за това.

Ако изключим подобен сценарий, по правило ламбда сондата е направена да издържа около 150 000 километра пробег. Ако последните две не са повод за проблемите, с които се сблъсквате, то тогава може да сте станали жертва на замърсяване.

Причините тук също са разнообразни. Някои от тях са:

  Двигателят гори масло.
  Замърсено и некачествено гориво.
  Твърде богата смес.

Има някои симптоми, по които лесно ще се ориентирате, че е дошъл краят на експлоатационния й период. Такива могат да бъдат увеличените вредни емисии, прекомерно изгаряне на гориво, колебания при празен ход на двигателя, светва чекът на таблото. По един или друг начин ще усетите, че нещо не е наред.

Ако не можете да установите сами проблема, обърнете се към специалисти.

Окаже ли се, че наистина имате нужда от нова ламбда сонда, не се колебайте да се възползвате от изгодните предложения на https://t-auto.bg/ламбда-сонда.html