Счетоводна къща или счетоводител – кое да изберем за бизнеса си?

8
320
Добави коментар
vencislava.hristova
vencislava.hristova

Счетоводна къща или счетоводител – кое да изберем за бизнеса си?

Ефективното водене на счетоводството на фирмата е сред основополагащите за развитието и функционирането на бизнеса. По този въпрос спор няма, но не така стоят нещата по отношение на това кой да се заеме с тази нелека задача – счетоводна къща или счетоводител, назначен по трудов договор към фирмата. Истината е, че няма универсален отговор на този въпрос, тъй като всеки бизнес има своите особености. Същите следва да се вземат предвид, за да се направи изборът между счетоводна фирма и счетоводител. Следващите няколко насоки биха ви били от полза, за да намалите колебанията си и да вземете най-правилния избор за бизнеса си.

Договорът – основни различия при двата модела на работа

В случай че се доверите на счетоводна къща в София например, сключеният договор се основава на Закона за задълженията и договорите. На практика, този тип договор определя отношенията по линията “доставчик-клиент”. Клиентът (вие) възлага, доставчикът (счетоводна кантора) изпълнява съответната услуга срещу заплащане. Ако в даден момент от съвместната ви работа възникнат проблеми, лесно бихте могли да прекратите този договор и да се обърнете към друга счетоводна кантора в София. Прекратяването му става на база споразумение, основаващо се на законовите разпоредби на споменатия вече нормативен акт.

Законовата уредба, върху която се определят отношенията ви със счетоводител във фирмата, се основава на Кодекса на труда. При възникване на евентуални неуредици с наетия вече служител, които могат да бъдат породени от множество фактори, прекратяването на трудовия договор не е толкова лесно. По презумпция Кодекса на труда защитава правата на служителя – едностранно прекратяване на трудовия договор е възможно, в случай че служителят е в срок на изпитване в полза на работодателя. Обикновено това са първите шест месеца от встъпването в служба. След този период, при желание за прекратяване на отношенията помежду ви, всяка от страните следва да спази законоустановения срок на предизвестие, а при преждевременното му прекратяване е необходимо доказване на мотивите.

Нуждата от обучение

Огромен е изборът от счетоводни къщи в София, а и във всеки по-голям град у нас. Всички тези фирми се отличават с това, че екипите им са съставени от специалисти в областта на счетоводството. От приоритетно значение за техните ръководители е служителите им да предлагат максимално качествени счетоводни услуги, при това в широк спектър от фирмени дейности. Този фактор е основополагащ за конкурентоспособността, предвид големия избор от счетоводни кантори в София. Изхождайки от факта, че тези фирми работят не с една или две различни по естеството си предприятия, то бихте могли да им се доверите съвсем спокойно.

Би било чудесно, ако наетият от вас счетоводител има предишен опит, който се доближава или отговаря напълно на типа дейност, с която се занимава бизнесът ви. Ако трябва да инвестирате в обучението му обаче, то ще е нужна допълнителна инвестиция на време и пари, която често е необоснована, предвид това, че можете да се доверите на счетоводни къщи.

Цената за счетоводни услуги

Голямата конкуренция между счетоводни къщи в София до известна степен е ценоопределящ фактор при ползването на счетоводни услуги. Практиката е доказала, че за малките и средни предприятия използването на услугите на счетоводна фирма в София е много по-изгодно. В действителност плащате само за услугите, които ползвате, а при нужда от бърза консултация – счетоводителят ви е на един телефонен разговор разстояние.

Важно е да се отбележи, че днес все повече се разраства дейността на счетоводните къщи, които, наред с основната си дейност, предлагат и комплексен набор от услуги – юридически консултации, ТРЗ услуги, услуги по ликвидиране и прехвърляне на фирми и прочие. Това са т.нар. правно-счетоводни дружества, които целят да предложат широк спектър от услуги за бизнеса в областта на правото и счетоводството. Ключовото им предимство са изгодните ценови оферти за получаваните пакетни услуги и качество.

В случай че наемете счетоводител на договор, заплатата, която ще трябва да плащате ежемесечно, надхвърля в пъти разходите за същите външни услуги. Обособяването на собствен счетоводен офис е свързано и с редица разходи, сред които счетоводен софтуер, офис консумативи и други.