4 вида популярни метода на отопление с техните предимства и недостатъци

1
143
Добави коментар
clashbade
clashbade

Всеки собственик на имот желае да постигне максимална ефективност при отопление, но същевременно това да не е на цената на солени месечни разходи

Има ли система, която наистина предлага перфектно отопление, отговаря на потребностите ни и е изгодна не само като инвестиция, но и при последващо плащане на месечните сметки?

Отговорът се крие в индивидуалните характеристики на вашия имот, както и нуждите на домакинството ви. Ако обитавате малка къщичка в населено място край града например, някои варианти ще бъдат неудачни и не особено функционални за вас. Ето защо универсално решение може би не съществува, а всеки метод има своите предимства и недостатъци.

Нека разгледаме популярните от тях, които си остават все така търсени от години:

Електричество

Лесен начин да си осигурите отопление, но на каква цена? Ако подходите разумно, вероятно ще се спрете на климатици. Освен всичко друго те са уредът, който не само ще стопли помещенията, но и ще ги разхлади през лятото.

Мощността е важна обаче, както и препоръката на специалистите за мястото, където ще бъдат монтирани. Съществуват и мултисплит системи с външно тяло и няколко вътрешни, които са подходящи за отопление на цялото жилище.

Минусите на практика са свързани с евентуалното замръзване при изключително ниски температури навън, както и зависимостта от доставчика на ток, съответно и повишените разходи, ако домът е разположен на голяма площ.

Газови инсталации

Практично и изгодно решение за отопление, особено ако се намирате в район, където е изградена газопреносна мрежа. Големите градове са с приоритет в това отношение и те се радват на такава опция, но има вариант и за изграждане на самостоятелна инсталация.

Първоначалната инвестиция може да е по-крупна, но тя със сигурност се изплаща многократно във времето. Гарантирано е постоянното поддържане на желаната температура, топла вода, а също и при извършване на домакинските дейности, като готвене и т.н..

Централно парно отопление

Тук недостатъците се дължат основно на обвързаността с останалите съседи във входа. Ако има некоректни платци, вие също може да се окажете засегнати от този казус и да останете без отопление навръх студените месеци. Този проблем е преодолим при новия тип строителство, където системата се монтира и функционира индивидуално.

Предимството е, че разполагате с непрекъсната топла вода и отоплени помещения, стига блокът да е в квартал, където е изградено централно парно.   

Подово отопление

Напредналите технологии наложиха подовото отопление като тренд през последните години и то вече не е нито толкова скъпо, нито непознато за повечето семейства.

При него има два начина за отопление – чрез поставяне на специални тръби или с помощта на нагреватели. Може да се използва и като допълнение към основния източник, избран за осигуряване на енергия в дома.

Тук обаче трябва да бъдат съобразени и други фактори, а понякога и настилката на пода, което може да бъде изяснено при консултация с професионална фирма в бранша.