Как да избера сватбен фотограф? 5 съвета за избор на сватбен фотограф

1
139
Добави коментар
pavlinaphoto
pavlinaphoto

Тези няколко дни от февруари са доста студени и прекарвам повече време у дома. Но вместо да се потисна, ме е обзело едно такова щастливо сватбено настроение!

Не знам дали Свети Валентин повлия повече или Трифон Зарезан, обаче реших да използвам момента и написах тази статия със съвети, която да ви помогне да изберете своя сватбен фотограф. Дано и при вас тази статия се появи в точния момент!

И така, имате рокля, костюми, цветя и торта… но кое е единственото нещо, което ще остане вечен спомен от вашия сватбен ден? Снимките, разбира се! Снимките ви трябва да са красив и неподвластен на времето разказ за най-важния ден от живота ви.

Те ще помогнат на всяка булка и младоженец да преживяват отново любовта и вълнението.

Наемането на фотограф за вашата сватба е нещо, което не бива да се претупва. Това е човекът, който ще запечата всеки специален момент от големия ви ден.

Изборът на сватбен фотограф понякога може да бъде труден процес и се надявам, че моите съвети ще ви помогнат, когато взимате решението си.

Портфолио

Качественото портфолио на фотографа е първото нещо, което привлича вниманието ви. Добрият фотограф умее да улови личността на булката и младоженеца, демонстрирайки щастието и забавлението в сватбения ден. Изяснете си какво искате да виждате в своите снимки и се уверете, че фотографа, който избирате, показва това в своето портфолио.

Ако вече сте привлечени от конкретен фотограф, поискайте да видите всичките снимки от цяла сватба, а не само любимите, които е избрал да покаже на своя сайт или фейсбук страница. Това е начинът да се уверите, че той ще заснеме качествено цялата ви сватба. Както под най-яркото слънце през деня, така и в най-лошо осветения ресторант вечерта. (Темата за светлината е много важна и обещавам да напиша специална статия за нея).

Важно е вашия сватбен фотограф да се гордее със снимките от целия сватбен ден и да не се рекламира само с няколко случайно сполучливи кадъра.

Това ви го казвам от личен опит. Преди да започна да снимам сватби, мое приятелско семейство пострадаха точно така. Бяха подлъгани от лъскавите снимки на фотограф, които той беше публикувал във фейсбук страницата си. В последствие се оказа, че публикуваните снимки фотографа е правил като асистент. Работейки сам, той не се справи дори наполовина толкова добре! Като резултат, приятелите ми не успяха да разпечатат сватбен албум. Всъщност дори не публикуваха снимки от сватбата си в социалните мрежи!

Което ми напомня да добавя, че сериозен професионалист ще поддържа и хубав личен сайт. Добрия фотограф няма да разчита само на безплатните страници в Инстаграм и социалните мрежи.

Лично аз не се доверявам на бизнеси, които нямат сайт. Или сайтът им е остарял, неподдържан, труден за навигация, зарежда бавно или с оскъдна информация и без възможност за личен контакт. Но това е тема, която ще развия в отделна статия.

Обработка на снимките

Имайте предвид, че фотографите имат различни техники за редактиране и обработка на снимките. Ако изображението е силно редактирано, вероятно това ще бъде често срещано в портфолиото им. И обикновено е опит да се прикрие лошото качество на заснемане.

Стилът на изображенията

Преди всичко стилът на изображенията говори за вас двамата като двойка. Независимо дали търсите спокойна и неформална фотография или искате да заложите на по-авантюристичен и съвременен стил, не забравяйте, че от вас зависи  да си напишете домашното и да облечете дрехите и аксесоарите за това.

Личност

Като булка и младоженец вие влагате много доверие във вашия сватбен фотограф. За да получите най-добрите снимки и вярно описание на най-важния ден от живота си, е важно да се чувствате комфортно и спокойно в негово присъствие.

Вашия сватбен фотограф ще бъде около вас и семейството ви през целия сватбен ден. Затова е важно за вас да се чувствате комфортно с него или нея. Когато една двойка не се чувства комфортно около сватбения си фотограф, това ще се покаже на снимките им, но важи и обратното. Добрият фотограф ще знае как да ви накара да се чувствате спокойно, ще ви насочи как да позирате преди и в сватбения ден и винаги ще бъде готов да отговори на всички въпроси, които може да имате.

Имате още въпроси или търсите фотограф? Свържете се с мен и получете отговор веднага!

Обикновено можете да разберете в рамките на първите 5 минути от срещата с някого дали чувствате хармония и връзка. Първите впечатления са ключови и ако незабавно установите връзка, значи сте на път да направите нещо добро. Ако се чувствате неудобно около фотографа си по каквато и да е причина, това ще стане много очевидно във вашите сватбени снимки.

Помислете и за вашите гости. Ако вашият сватбен фотограф е отзивчив, приятелски настроен, земен и предразполагащ, гостите ви също ще бъдат спокойни. И така те ще позволят на фотографа да се слее и заснеме деня.

Не забравяйте, че истинската усмивка е невъзможно да се фалшифицира. Затова избирайте разумно и се срещнете лично с вашия сватбен фотограф, преди да потвърдите резервацията си.

Цена

Това е основен фактор за много булки и младоженци. И макар, че е жизненоважен елемент, не трябва да е в основата на вашето решение.

Цените от висок клас не гарантират най-високо качество, също както разумните цени не винаги показват ниско качество.

Фотографът трябва да е отворен за ценовите си структури и от своя страна вие трябва да сте наясно с бюджета си. Нито един от вас не иска да губи време, така че ясен диалог от самото начало ще реши това.

Вашият фотограф трябва да предлага разнообразни пакети, подходящи за всички. И винаги трябва да бъде гъвкав с ценообразуването, и това, което е включено във всеки пакет. Вашият фотограф предоставя услуга към която всяка двойка ще има различни очаквания и изисквания. Затова се уверете, че той може да приспособи пакет, отговарящ на вашите нужди.

Не забравяйте да попитате за всякакви скрити екстри. Някои фотографи взимат допълнителна такса за разходи, пътуване и храна, дрон, разпечатване на снимки и т.н., докато при други това е включено в цената.

Непременно се уверете, че всички разходи са подробно описани в офертата, преди да подпишете договора.

Опит

Опитът, който фотографът има, ще изиграе голяма роля в организацията и структурата на деня.

Толкова често се случва фотографите да играем ролята на координатор, фотограф, церемониалмайстор и аниматор…

Правенето на снимките е само малка част от това да бъдеш сватбен фотограф. Без необходимия опит и възможността да работиш под постоянно напрежение, важните моменти могат лесно да бъдат изпуснати.

11 причини да наемете фотограф за вашата малка сватба

Дори да считаш наемането на фотограф за малка сватба за ненужно, виж 11 причини защо е важен сватбеният фотограф + БОНУС: Списък с всички разходи, които те очакват!

Опитайте се да изберете сватбен фотограф, който вече е снимал на вашата локация за сватба. Вероятно това не е най-необходимото, но вашият фотограф е добре да покаже готовност да посети предварително ресторанта/хотела, като изследва най-добрите места за снимки и възможности. Както и да отдели време, за да се запознае с графика на деня.

Също така е добра идея фотографа да се срещне с притежателя на мястото и координатора на сватбата, за да се увери, че всички са запознати с дневния ред от началото до края.

Непременно попитайте колко сватби е заснел вашия фотограф, от както работи като сватбен фотограф. А също и от колко време е в бизнеса. Това не означава, че той е по-малко способен, ако снима отскоро, но ще ви даде добра представа за натрупания опит.

Също така е много важно, ако фотографа е в бизнеса от години и има голям опит, да проверите дали неговия стил се е променил с времето. Дали може да отговори на очакванията на съвременните младоженци?

Препоръки

Много от моите резервации идват чрез препоръки от предишни клиенти. Ако вашите приятели и семейство са доволни от качеството на услугата и работата на определен фотограф, тогава шансовете са, че и вие ще бъдете. И все пак, това не трябва да е основната причина за избора ви, а да е последното парче от мозайката.

Говорете с приятелите си за техния опит със сватбения им фотограф и се опитайте да се възползвате от съвети и мнения от онези, които са организирали собствени сватби. Запишете си всички въпроси, които ви изникнат и ги задайте на фотографа, когато се срещнете лично или по имейл.

Добрият фотограф винаги ще да ви даде препоръка от предишни клиенти.

И дори да ви предостави данни за контакт, ако искате да чуете директно от тях.

Гордея се с това, че хората, които съм снимала, са ми станали приятели в живота и в социалните мрежи! И съм готова винаги да ви запозная, за да говорите с тях.

Това бяха моите съвети как да изберете своя сватбен фотограф. Надявам се, да са ви били полезни, а аз съм сигурна, че скоро ще се сетя за още някой, може би дребен, но много полезен детайл, с който ще допълня тази статия или напиша нова. Затова, върнете пак в блога ми скоро!

Имате още въпроси или търсите фотограф? Свържете се с мен и получете отговор веднага!

Моля, имайте предвид, че тези съвети не са подредени по важност. Всяка точка е толкова важна, колкото и следващата. Затова, когато избирате подходящия за вас сватбен фотограф, използвайте комбинация от всички тези фактори като основа за вашето решение.

Пожелавам ви много късмет в планирането на вашата сватба и дълго и щастливо бъдеще заедно!

Ваш фотограф,

Павлина

Прочети още:

Един от най-засегнатите бизнеси, заради вируса Covid-19, е фотографския. Само за миг хиляди фотографи загубиха своята работа. Все пак, има някой неща, които могат да…

Трудно ли ви е да покажете спонтанна и естествена усмивка на снимки? Ето седем съвета, с които ще се усмихвате естествено пред камерата на всеки…

Щом само мисълта да сте пред камера ви изпотява, то тези съвети ще ви помогнат да се чувствате спокойно пред обектива на всеки фотограф:

Личният бранд е това, което показва вас, като лице на вашия бизнес. Разберете как личната бранд фотография ви помага да се откроите с индивидуалността на…

Да измисляш нови и оригинални подаръци за своите близки понякога може да бъде изморително. Виж 7 причини защо ваучер за фотосесия е перфектният подарък всеки…

Да подарите портретна фотосесия е безценно. Подарявате изкуство, внимание, интересно преживяване и спомен. Това е дар, направен с любов, който остава във времето!