УСПЕХ: Американският марсоход Пърсъвиърънс извърши меко кацане на Червената планета!

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

Eдна от първите снимки на „Пърсъвиърънс“, излъчени към Земята непосредствено след кацането. Photo credit : NASA TV

18 февруари 2021 г. 23:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 18-ти февруари, в 22:55 ч. българско време, марсоходът на НАСА „Пърсъвиърънс“ извърши меко спускане върху повърхността на Червената планета! 

Малко след кацането към Земята бяха изпратени и първите снимки. 

 

Още една от първите снимки на „Пърсъвиърънс“, излъчени към Земята непосредствено след кацането. Photo credit : NASA TV

През следващите часове и дни екипът на мисията ще провери всички подсистеми на „Пърсъвиърънс“, както и научните инструменти, за да могат изследователите да се уверят, че всичко е минало наред. Марсоходът започва амбициозна мисия, която ще продължи поне две години. През това време очакваме „Пърсъвиърънс“ да търси следи от отминал живот на Червената планета и да освободи малък експериментален хеликоптер в марсианската атмосфера.

„Пърсъвиърънс“ полага началото на още една амбициозна задача на Марс – събирането на скали и проби от грунда, които ще бъдат опаковани в специални контейнери и оставени за по-нататъшен превоз към Земята. 

Напомням на читателите, че през декември китайският спускаем апарат „Чанг’e 5“ извърши меко кацане на Луната, взе проби и ги достави на Земята по аналогичен начин, по който са го правили американските пилотирани мисии „Аполо“.

Но Марс е много по-далече в сравнение с Луната, гравитационното привличане е по-силно и задачата по доставката на скалите е по-трудна. Три мисии са ангажирани с изпълнението на тази цел, първата от които е „Пърсъвиърънс“. След като материалът бъде събран и опакован, по-нататък той ще бъде прихванат от европейски марсоход, след което натоварен към възвръщаема ракета и изстрелян от марсианската повърхност. Вече в околомарсианска орбита ще бъде осъществено скачване с преходна степен и обратното пътешествие към Земята може да започне.

Докато се стигне до този етап обаче ще мине време. Сега е време за празнуване. Браво, НАСА! Не ни разочарова! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/