Вградено оборудване в банята

41
269
Добави коментар
zapoznaise

Мнозина отдавна оценяват стила и удобството на вградените мебели и уреди в домовете и апартаментите си. Индивидуалното изграждане помага да се създаде уникален дизайн и също така помага да се спести място. Тези задачи могат да бъдат решени в банята, като се използва вградено оборудване и мебели при ремонта.

Съдържание:

Вграден санитарен фаянс в банята

Ако говорим за водопроводно оборудване, сега в банята може да се вгради всяко оборудване: тоалетни, бидета, мивки, вани. И ако последните – вградени бани – са с впечатляващи размери и са подходящи само за големи бани, то останалата част от вграденият водопровод, напротив, ще помогне да спестите място и да го увеличите визуално.

Така че, вградената вана е скъпо дизайнерско решение, което може да превърне банята в истинска зона за релакс и спа. И въпреки че се смята, че такава баня визуално разширява пространството, тя е подходяща само ако самата баня има големи кадри, често с прозорец. В малките стаи вградената вана може дори да бъде опасна. Трябва също да се отбележи, че инсталирането и е технически трудно и скъпо.

Основната разлика между вградената тоалетна чиния и бидето е, че всички комуникации под формата на казанче са скрити в стената и се вижда само самата купа. Вградените тоалетни и бидета са не само стилни, но и практични и удобни:

спестете място;
опростяване на почистването;
имат по-добра звукоизолация;
при правилен монтаж те са издръжливи и надеждни.

Недостатъците на такова оборудване включват по-сложна инсталация и по-висока цена на строителството от тази на класическите тоалетни, както и в случай на сериозни повреди и течове, необходимостта от демонтиране на част от стената.

За вградените мивки купата е монтирана в работен плот или шкаф. Благодарение на това зоната на умивалника в банята изглежда много стилно. Освен това:

Вградената мивка не е необходимо да се фиксира към стената.
Плотът ще бъде много удобно място за поставяне на хигиенни продукти или декор под ръка.
Бордюрният камък ще ви позволи да скриете разнообразни хигиенни средства, ще ви освободи от видимата бъркотия.
Дизайнът под мивката ви позволява да скриете всички тръби и комуникации.

Вградените мивки могат да бъдат с всякаква форма и по дизайн те са разделени на:

ляти мивки-плотове;
мивки за мебели;
ъглови мивки. 

Ако банята е много малка, но трябва да намерите място за пералнята, инсталирайте мивките директно върху нея. Такива модели се появиха на пазара не толкова отдавна, но вече са много популярни.

Вградени смесители в банята

Дизайнерите се стремят към лаконизъм и стил във всичко и дори смесителите, с които сме свикнали, вече могат да бъдат вградени в стените на банята.  Конструкцията се състои от вътрешна кутия, която е монтирана в стената и където всъщност се смесват топла и студена вода. Извеждат се декоративен чучур (душ) и превключвател. Вградените смесители имат много предимства:

стилен външен вид, визуален релеф на пространството;
моделите с термостат ви позволяват да зададете постоянна температура на подаване на вода;
по-малко изпъкнали елементи, което означава по-малко възможности за докосване и удряне;
по-лесно почистване.

Основният недостатък, може би, както при цялото вградено оборудване, е високата цена в сравнение с конвенционалните смесители, както и необходимостта от демонтиране на стената в случай на сериозна повреда.

Монтажът на вградения смесител се извършва чрез изрязване на отвор в стената с ширина 12-15 см и дълбочина 8 до 11 см. Към него се полагат плотове за побиране на водопроводи. Важно е да изберете висококачествени тръби и свързващи фитинги, защото отстраняването на счупването ще струва много повече.

Важно е да запомните, че строителите ще се нуждаят от скритите части на смесителя дори преди облицовката на стената. Следователно закупуването на такъв смесител не трябва да се отлага. 

Опитните водопроводчици съветват да доставят отделна тръба към всеки вграден уред, за да осигурят равномерно налягане и също така да позволят отделянето на вода отделно до мястото на повреда.

Вградени мебели за баня

Вградените мебели в банята могат да направят дизайна на дори малка баня стилен и хармоничен. Декоративните техники (огледала, осветление, ниши и др.) Създават уникална атмосфера на комфорт. Функционалността на такива мебели също е трудна за надценяване: като мислите за подреждането на рафтове, чекмеджета и места за съхранение специално за вашите собствени нужди, можете да създадете органично и практично пространство.

Най-често срещаните варианти за вградени мебели за баня са скритият монтаж на перални и сушилни. Не винаги е възможно да се впише дизайнът на тази техника в определен стил или собствениците искат максимално лаконично пространство – на помощ идва вградените по поръчка мебели.

Между другото, много често те правят единичен плот от различни влагоустойчиви материали под мивката и пералнята. Това е много удобно решение, особено когато трябва да спестите място. Важен момент при инсталирането на такъв плот е да го монтирате близо до стената. Това ще помогне да се предотврати попадането на вода, мръсотия и прах в процепите.

Предимства на правилно инсталираните вградени мебели:

Комфорт и ергономичност. Удобно, когато всичко е под ръка.
Персонализираният дизайн ще ви помогне да използвате всеки сантиметър пространство.
Твърда фиксация на мебелни елементи, което повишава неговата безопасност.
Няма нужда да търсите мебели с размер по поръчка.
Способността да се скрият всички комуникации, оборудване и препарати.
Широка гама от цветове и материали.

Недостатъците, освен високата цена, включват проблема с избора на добри майстори, които ще изпълнят вашата поръчка в срок и с високо качество.

Монтажът на вградени мебели в банята започва с ниша и след това се запълва. От правилните първоначални изчисления зависи колко перфектно ще стоят мебелите. Освен това изчисленията са важни и за отваряне на врати, като се вземе предвид човекът наблизо, така че нищо да не пречи на удобното използване на оборудването за баня.

Всеки ден започва в банята, така че е много важно да организирате стилно и хармонично пространство, което носи комфорт и удоволствие на цялото семейство. Вграденото оборудване за баня преобразява помещението и го прави място, където цялата му функционалност е удобно съчетана. Възползвайте се от вградените иновации и вашата баня ще радва със стил и удобство за години напред.