Три добри решения за вентилатор за баня

2
125
Добави коментар
obiavite
obiavite

Author admin Reading 3 min Published by февруари 20, 2021

Естествената отработена вентилация не е в състояние бързо да проветри санитарните помещения. Вентилаторите за отработени газове за баня могат да направят това за броени минути. Тази статия съдържа подробна информация за оборудването от тази категория, която трябва да ви помогне при избора на правилния модел.

Soler & Palau DÉCOR 300 C 23W Electrolux EAF-150 25 W ВЕНТС 125 Тихо 17 W

Това са трите модела вентилатори, които Ви препоръчваме да разгледате.

Производителност

Целта на вентилатора е бързо да обнови атмосферата в избраната от вас стая. За баните скоростта на обмен на въздух се приема в диапазона от 4 до 8. Този индикатор определя колко пъти по време на един час непрекъсната работа на вентилатора трябва да се случи пълна смяна на въздуха.

За тричленно семейство този коефициент трябва да бъде равен на 6. Ако тя живее в апартамент с баня от 15 м3, прости изчисления ще дадат:

6 X 15 = 90

Това означава, че когато избирате вентилатор, трябва да обърнете внимание на модели с производителност най-малко 90 м3 / ч.

Размери на вентилатора

Геометричните размери на вентилатора трябва да съответстват на площта на свободното напречно сечение на въздуховодите или вентилационната шахта. Повечето модели са предназначени за канали с диаметър 100 или 125 mm. Не забравяйте за метода за закрепване на продукта, предоставен от производителя. Монтажните отвори на устройството трябва да бъдат разположени срещуположни здрави елементи на строителни конструкции или за това трябва да бъде приспособена специална рамка.

Сигурност

Високата влажност в баните поставя допълнителни изисквания към използваното тук електрическо оборудване. Устройствата, работещи от 12 или 24 волта мрежа, не могат да причинят вреда на човешкото здраве. Именно върху тях е по-добре да изберат закупуването на понижаващ трансформатор. Но изпускателните вентилатори, захранвани от 220 волта, също са широко достъпни на пазара днес.

Корпусът на вентилатора за банята трябва надеждно да предпазва вътрешното пълнене от проникването на течност. Оборудването с клас на защита IP24 за предпочитане трябва да се монтира на повече от 60 см от душа. Това ограничение не се прилага за клас на защита IP25.

Когато избирате вентилатор за баня, не забравяйте да проверите дали този модел е предназначен за използване в бани.

Ниво на шума

Силните шумове пречат на почивката и раздразнението на жителите. Смята се, че нивото на шум на битовите уреди, инсталирани в апартамент, не трябва да надвишава 55 dB. Естествено, за да се постигнат комфортни условия, е по-добре да закупите модел с възможно най-ниската стойност на този показател.

Допълнителни функции

Някои модели модерни вентилатори за баня имат допълнителни функции. Те са в състояние да поемат функциите на контрол, което има благоприятен ефект върху подобряването на качеството на нашия живот.

Сензор за влажност

Самото устройство следи относителното ниво на влажност на околната атмосфера. Когато се достигне критичното ниво, вентилаторът се включва автоматично. Ще спре след замяна на въздуха със сух въздух. С тази опция гъбички или плесени никога няма да се появят в банята. Освен това спестява консумация на енергия, тъй като напълно елиминира риска от оставяне на вентилатора за дълго време.

Датчик за движение

Такова устройство само забелязва появата на човек и затваря стартовата верига. Настройките обикновено ви позволяват да зададете необходимото време след спиране на движението, след което двигателят се изключва.

Можете да ги поръчате от тук