Директорът на „Пирогов“: „Ваксинираме всички желаещи“ (фотогалерия)

1
120
Добави коментар
Novetika
Novetika

Днес, 20 февруари 2021 г., е вторият от общо трите дни, в които всички са добре дошли да се ваксинират срещу COVID-19 в петте разкрити за целта имунизационни центрове в столичната болница „Пирогов“.

Инициативата е по заповед на премиера Бойко Борисов, който в петък нареди разкриване на зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу коронавируса.

В първия ден на кампанията в „Пирогов“ са били ваксинирани 560 души.

На 19, 20 и 21 февруари, в болницата за спешно лечение се ваксинират най-вече хора в четвърта фаза: възрастни над 65-годишна възраст, такива с придружаващи заболявания, също техните придружители и всички, дошли по желание.

Тези, които не са здравно осигурени или нямат личен лекар, също могат да дойдат в „Пирогов“.

„От 8:30 до 17:00 часа, включително утре, 21 февруари, очакваме всички, които искат да се ваксинират“, каза проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ днес по обяд пред събралата се пред единия от центровете тълпа граждани и медии.

„Правим ваксинирането възможно най-бързо. Нека хората бъдат търпеливи. Няма да върнем никого. Ако са с хронични заболявания, да носят епикриза от последния си болничен престой.“

За да получат доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca, гражданите могат да се запишат предварително при личния си лекар или просто да се наредят на опашката и попълнят на място формуляр, наличен в центровете. С приоритет се пропускат предварително записани, а когато няма такива, влизат спонтанно дошлите.

„Нормално е да има опашка от чакащи“, обясни проф. Балтов. „Няма хаос, има разпределение. В момента на пет места ваксинираме едновременно. Не вдигаме телефоните в центровете, защото сега не можем да записваме часове. Часове ще бъдат записвани, когато има много места, където ще се прави ваксинация, и когато има равномерно разпределение.“

Директорът посочи, че сега е най-важно хората да знаят, че втората доза се прави между 65-ия и 70-ия ден след първата.

„Ще ви дадат картонче, на което ще е написано кога трябва да явите, ако искате да дойдете в ‘Пирогов’, за да ви направим втората доза.“

В зависимост от разпределението на ваксините, чакани другата седмица, от болницата се надяват да направят подобна кампания и следващия уикенд.

Ваксинационен център за COVID-19 вече работи и във Военно-медицинска академия: събота и неделя, от 9:00 до 17:00 часа.

Електронно приложение за ваксинация

От началото на март 2021 г. ще има и електронно приложение, което ще позволява на хората да запазват час за поставяне на ваксина от своя мобилен телефон.

Онлайн резервацията ще изисква попълване на следните данни: име, ЕГН, избор на място за ваксиниране, дата и час, и предпочитана ваксина.

Това написа във Facebook здравният министър Костадин Ангелов на 19 февруари 2021 г., след среща с разработчика на приложението, фирмата „Информационно обслужване“.

На въпрос дали биха ползвали приложението, желаещи да се ваксинират днес пред „Пирогов“ споделиха смесени мнения.

Жена на средна възраст отбеляза, че тя лично би ползвала електронната система, но че за по-възрастните хора това ще е трудно.

Други казаха, че това е неизбежна стъпка, предвид равитието на технологиите.

Трети заявиха, че предпочитат да дойдат на място или да се обадят по телефона.

Англичанин, живеещ в София, който също чакаше за ваксина пред „Пирогов“, похвали усилията на българското правителство да имунизират населението срещу COVID-19. Според него в неделя със сигурност ще има повече хора.

Към 18 фeвруaри 2021 г., ваксинираните в България са 90 514 с първа доза и 25 441 c втoрa доза.
Следващата седмица в страната се очаква да пристигнат нoви 180 000 дoзи oт тритe одобрени вaкcини: Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech и Moderna. А за март е планирана доставка на още 500 000 дози.