НАСА започна да публикува необработените изображения от марсохода Пърсъвиърънс

1
193
Добави коментар
redbul80
redbul80

Необработена снимка от марсохода „Пърсъвиърънс“, заснета на 21-ви февруари. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

22 февруари 2021 г. 19:05 ч.

Светослав Александров. Докато всички очакваме с нетърпение тази вечер в 21:00 ч. да бъде показано пълното видео, заснето по време на кацането на марсохода „Пърсъвиърънс“, нека да ви задоволя любопитството с още една новина. НАСА започна редовното публикуване на сурови и необработени изображения от мисията. 

Това се случи по-късно от очакваното, за разочарование на най-големите фенове на космическите проекти на НАСА, но важното е, че все пак се случи. 

Като за начало са налични 145 нови изображения от камерите за избягване на препятствия Hazcam. Все още очакваме да започне редовното публикуване на снимки от навигационните камери Navcam и панорамните Mastcam-Z и Supercam, които са в състояние да заснемат и цветни изображения.

Политиката на НАСА за своевременно публикуване на фотографиите в реално време датира още от епохата на „Спирит“ и „Опортюнити“ през 2004 година. Изискването на агенцията е изображенията от инженерните камери да се качват в уеб пространството веднага щом бъдат получени на Земята, а от научните камери – до 24 часа след тяхното получаване. 

В събота Томас Зърбъкън, заместник-администраторът на НАСА по научната дейност на агенцията, потвърди, че същата политика ще се спазва и при „Пърсъвиърънс“. 

Снимките са достъпни на следния уеб адрес: https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/ 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/