Съвременни средства за борба със стреса

12
354
Добави коментар
obiavite
obiavite

Най-новите начини за справяне със стреса често опровергават традиционните ни представи за психологическа хигиена. Те обаче са много по-ефективни, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ние се борим и побеждаваме стреса

Традиционен съвет: не яжте сладки неща в период, в който се чувствате под стрес Нашият съвет: направете изключение за шоколада Опитът да си върнете изгубеното спокойствие с чипс, бърза храна, сладолед или двойни порции обяд определено е задънена улица. Тази мярка носи само временно облекчение, а с него – и килограми, от които е трудно да се отървем. Но за тези, на които им е трудно да се откажат от този навик, има изключение от правилото: тъмен шоколад.

Експеримент, проведен в изследователския център Nestlé в Швейцария, показа, че 40 g тъмен шоколад дневно в продължение на 2 седмици могат значително да намалят нивата на хормона на стреса. И не се обърквайте от „вашия“ интерес към организатора на шоколадовите изследвания – учените, ръководили този проект, представляват сериозни европейски институции, но някой трябва да финансира науката.

Традиционен съвет: медитирайте, за да се успокоите

Нашият съвет: просто правете това, което ви харесва Медитацията, която твърди, е нещо добро, но какво да кажем за онези, които не успяват да я овладеят? Или тези, които получават напълно противоположен ефект от медитацията, тоест изпадат в тревожност и безпокойство (а такива, между другото, 54%, според изследванията)?

Не сядайте в поза лотос, а правете това, което ви харесва: разходете се малко, вземете лист хартия и порисувайте, нарисувайте кръгове, прочетете книга, захапете молив или изпейте любимата си мелодия Ако активността изисква ритмични движения (например при ходене или плетене), толкова по-добре: те имат точно същия медитативен ефект върху мозъка като медитацията.

Традиционен съвет: оставете емоциите си да излязат навън

Нашият съвет: не се забивайте в тях Свикнали сме със съвета да не крием емоциите и да ги изразяваме по какъвто и да е начин. Междувременно проучване на психоемоционалното състояние на хората, претърпели смъртта на близък човек, показа, че това е грешна стратегия. Американски психолози сравняваха здравословното състояние на онези, които се опитваха да не мислят и не говорят за загубата си, и тези, които, напротив, споделяха опита си с другите.

Оказа се, че първите са по-малко податливи на депресия, а също така по-рядко страдат от лошо храносмилане и гадене. Това не означава, че трябва да се оттегляте в себе си. Въпросът не е да се фиксирате върху болезнените преживявания и да мислите повече за нещо положително и приятно, за да се отдалечите бавно от потискащите преживявания.

Традиционен съвет: спете достатъчно

Нашият съвет: спазвайте строг график – лягайте си рано, ставайте рано Адекватният сън е абсолютно важен за психо-емоционалното здраве: ако не получаваме редовно 7-8 часа, определени от природата, податливостта ни към стрес се повишава до критично състояние. Важно е обаче не само колко спите, но и кога спите.

Ако сте будни през нощта, нивата на серотонин в кръвта ви падат и това увеличава риска от тревожност и депресия. А също и появата на наднормено тегло, което е допълнителна причина най-накрая да започнете да си лягате преди полунощ. В допълнение, твърде дългият сън също има вредно въздействие върху психо-емоционалното състояние, така че учените препоръчват да се активира аларма дори през уикендите.

Традиционен съвет: не си лягайте, без да сте изяснили всичко с половинката си

Нашият съвет: сутринта е по-мъдра от вечерта На много хора им е абсолютно невъзможно да спят спокойно до човек, който ви е обидил и дори не се е извинил. И освен това обясненията, отложени за сутринта, имат всички шансове да не се състоят, разтваряйки се в тревогите за нов ден. И все пак, точно това трябва да направите – лягайте си, без да стигнете до споразумение, и отложете шоудауна за по-късно.

Тъй като в състояние на гняв и раздразнение амигдалата – специална част от мозъка – започва да натрупва хормона невропсин. И това ни прави склонни към панически състояния, което от своя страна провокира стрес. В такова състояние е по-добре да се използва старата поговорка „Утрото е по-мъдро от вечерта“, особено след като самият сън намалява нивото на хормоните на стреса.

Традиционен съвет за борба със стреса, специално от екипът на Готвим БГ ком – гответе! Правете го с кеф и удоволствие.