Ремонт на фасада на къща

1
467
Добави коментар
zapoznaise

Фасадата, която е външното лице на сградата, е много важен елемент от къщата. За съжаление, с течение на времето тя може да стане неизползваема, така че трябва да се погрижите за висококачествен ремонт. В тази статия бих искал да говоря за основните причини, поради които

може да се наложи реконструкция, да изброя материалите, необходими за работата, както и да изброя подробно стъпките за ремонт на фасадите на различни видове сгради.

Когато може да се наложи да ремонтирате фасадата на къщата

Помислете за основните видове дефекти във фасадата на къщата, при които трябва да ремонтирате. По-добре е тази проверка да се извърши от специална комисия, тъй като тя ще може надеждно да опише нивото на унищожение. Такава комисия се състои от представители на жителите, регионалния оператор и основните лица на управляващото дружество. Препоръчвам да се погрижите за създаването на група хора, които притежават дома предварително. Реконструкцията на фасадата е необходима в следните случаи:

Изолацията се разпадна, което запълва шевовете между блоковете и панелите. С този проблем водата попада вътре в носещите конструкции, което причинява още по-големи щети и проблеми с появата на гъбички и плесени върху довършителни и строителни материали.
Мазилката се срути на място с повече от 35% от площта на фасадната система.
Водосточните тръби са станали неизползваеми. Това води до проникване на вода върху фасадната конструкция.

Ако комисията открие такива щети, тогава тя ще трябва да вземе решение за необходимата работа за ремонт на фасадата. Ако обаче говорим за частна нискоетажна къща, чийто собственик сте вие ​​самите, решението за по-нататъшно обновяване на фасадата на къщата лежи само на вашите плещи и можете да стигнете до тези работи, дори ако просто отегчен от естетиката на външния вид на къщата.

Ще подготвим материали за ремонт на фасадата на къщата

 

За да обновите фасадата, може да са ви необходими следните материали:

Различни видове декоративна мазилка ;
Сайдинг от дърво, пластмаса, винил, фиброцимент или метал;
Керамични, тухлени, каменни или фибростъкло довършителни плочки;
Порцеланови каменни изделия .

Говорейки за мазилка, заслужава да се отбележи, че най-често се използват декоративни силиконови и акрилни версии, както и мазилки с изолация. Благодарение на този строителен материал стените ви ще имат еднородно покритие. Трайността на слоя мазилка зависи от това от какво са направени стените. Порцелановият камък не е най-евтиният материал, но качеството му се отплаща. Плочката има атрактивен дизайн и е доста лесна за поддръжка. Сайдинг панелите от фиброцимент, алуминий, винил са най-често срещаните покрития. Тези материали имат добри изолационни, защитни и вентилационни характеристики.

Инструкции стъпка по стъпка за ремонт на фасадата на къща

 

Последователността на фасаден ремонт зависи от строителния материал, от който са направени стените, както и от характеристиките на финала.

Саниране на измазана фасада

Трябва да огледате повърхностите. Маркирайте дълбоки щети с маркер. Ако откриете хлабава мазилка, почукайте по всички повърхности, за да се разкрият въздушни камери. Третирайте стените с чук. Падащата мазилка може да попречи на последващата работа, така че почуквайте стените, докато се намери твърд слой.
Анализирайте състоянието на тухлата под падналия слой мазилка. На тези места често се оказва дефектен и крехък. Такива тухли трябва да бъдат премахнати и ако бъдат открити прекомерно дълбоки дупки, те трябва да бъдат поправени. Вдлъбнатините трябва да се ремонтират с циментов и пясъчен разтвор . Сместа трябва да включва поне една част цимент за две части пясък.
След като сместа изсъхне, можете да пристъпите към шпакловане на стените. Изгладете повърхностите с мокра гъба, след което изравнете мястото, където ще бъде нанесен следващият слой мазилка.
Започнете да боядисвате стените. Преди това не забравяйте да замажете с валяк на места с нова мазилка, в противен случай може да се появят многоцветни петна. Според мен е по-добре да се използват бои на водна основа.

 

Ремонт на стиропор

Ако къщата ви е изолирана с плочи от пяна, на които се забелязват очевидни повреди, изпълнете следните стъпки:

С помощта на монтажен нож изрежете подсилваща мрежа около дефекта;
Почистете неизползваемата пяна от отвора;
По периметъра на отвора, поставете парчета тънка тел в плочата (няколко см дълбочина);
Накиснете повърхността на пяната и нанесете пяна върху отвора, след което изчакайте, докато изсъхне;
Отстранете излишната пяна;
Третирайте дефектната зона с шпакловка. Не е необходимо да се прави кръпка от подсилваща мрежа. Но ако все пак искате да направите това като предпазна мярка, тогава този пластир трябва да бъде поне 5 сантиметра по-голям от отвора.
След това започнете да запълвате.

 

Ремонт на корпус от дърво и пластмаса

Ремонт на сайдинг:

Използвайте зеге за да отрежете неизползваемата зона. Опитайте се да не наранявате съседни области. Отстранете полученото изрязване на панела.
Подгответе парче заместващ панел. В този случай ставите трябва да са възможно най-равномерни.
Направете два слота на гърба на новия панел. Това е така, че панелът да може да се огъне и по този начин да се фиксира по-лесно.
Областите на допир до носещата решетка трябва да бъдат покрити с течни пирони. След това огънете панела и го поставете на заместеното място.

Дървената облицовка се ремонтира по малко по-различен начин. Премахнете повредената дървесина и почистете свободното място. Новият сегмент не може да се вмъкне в ключалката, така че отстранете шипа от едната страна на сегмента. След нанасяне единият ръб ще влезе в ключалката, а другият ще трябва да бъде закован.

Източник – Za-bania.com