Руско-европейската мисия ЕкзоМарс засне американския марсоход Пърсъвиърънс на повърхността на Червената планета

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на мястото на кацане на „Пърсъвиърънс“, заснета от руско-европейската орбитална мисия „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“ на 23 февруари. Photo credit : ESA/Roscosmos/CaSSIS; acknowledgement A. Valantinas

25 февруари 2021 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Роботизираната мисия на Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА) „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“ успя да заснеме американския марсоход „Пърсъвиърънс“ след неговото кацане на 18-ти февруари. На снимката се виждат различните компоненти, използвани по време на спускането и намиращи се в различни местности. Това са топлинният щит, ретроракетната степен, парашутът и задният щит, както и самият „Пърсъвиърънс“.

Изображението е получено посредством камерата „CaSSIS“ на 23-ти февруари, а отделните компоненти се забелязват като светли или тъмни пиксели. 

Екипът на руско-европейската мисия потвърждава, че „ЕкзоМарс“ е успяла да запише съществена част от изпратените по време на кацането на „Пърсъвиърънс“ данни, в това число видео и снимки. Орбиталният апарат ще продължи да служи за свързочна станция между марсохода и Земята. Той ще се използва за същата цел и когато бъде пристъпено към изстрелването на следващата мисия от програмата на Русия и Европа, включваща руския спускаем апарат „Казачок“ и европейския марсоход „Роузалинд Франклин“. Пристигането им е насрочено за 2023 година.

Същевременно „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“ продължава да изучава газовете на Червената планета. Напомням на читателите, че наскоро мисията успя да открие наличието на хлороводород. 

Източник: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/