Как да приготвите неустоимо вкусно агнешко

1
152
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ястията с агнешко не са предназначени само за трапезата на Великден и Гергьовден

По традиция агнешко се сервира основно на пролетните празници Великден и Гергьовден. Ползите от консумацията му обаче са многобройни и може да го сложите на трапезата си по всяко време на годината, стига да има откъде да се снабдите с качествена продукция.

При избора на свежо месце следете дали цветът му е бледорозов, а мазнината – бяла. Плешката се счита за по-крехка от бута, но и двете са подходящи за печене. Котлетите и ребрата готвачите препоръчват предимно за скара. Обезкостеното месо може да използвате за ястия и супи или смляно на кайма за кюфтета. Класика за българската кухня е дроб сармата от карантията на агнето, завита в парче було.

За сочен и неустоим вкус

В по-голямата си част агнешкото месо е сухо, което изисква предварителна подготовка и мариноване. Старите народни рецепти повеляват саламурата да е от сол и вода, но ако искате да постигнете сочен вкус може да използвате смес от сол, чесън и подправки за агнешко. Киселите съставки – лимон, оцет или мляко, подхождат много на този вид месо, затова не пропускайте да опитате и с тях.

Желателно е преди печенето да се добави и мазнина, като кравето масло е отличен избор. За големите парчета шпиковането е идеален вариант, след което и обилно намазване отгоре. Освен маслото, за допълнителен аромат и наслада могат да се добавят чесън, морков, бекон.

За соса може да сложите още бульон, бира или вино, а подправките, които много му отиват са мащерка, джоджен, босилек, мента, риган, черен пипер, розмарин.

В началото фурната трябва да е загрята на максимална температура, а след около половин час, може да я намалите на 150 градуса, за да продължи печенето на бавен огън. Месото става крехко, ако се завие с фолио или хартия за печене, а накрая се запича за коричка без тях.

Има два ценни професионални трика, които може да приложите:

Поливайте периодично месото със сосчето, което се е образувало при печене;Намажете го накрая със смес от масло и червен пипер.

Подправки в пресен или в сушен вид

Агнешкото месо добре понася не само сушените, но и пресните подправки. Като цяло то има изявен индивидуален аромат и не е нужно да се прекалява с количествата.

Магданоз, дафинов лист, девесил, кориандър и лимонови кори също са в списъка на любимите подправки за агнешко, но бъдете умерени и внимавайте с комбинациите. Ако търсите топъл, екзотичен вкус, може да сложите и щипка куркума, стрит карамфил, канела.    

Перфектната рецепта може би съществува, но личният опит е незаменим и само трябва да усвоите някои тънкости, за да постигнете мечтания за вас и близките ви вкус.

Когато имате нужда от готов уханен микс, без изкуствени подобрители, консерванти или сгъстители, посетете сайта https://sogood.bg.