ДОКЛАД ОТ ИНОЕЪР ДИЗАЙН СЕМИНАР – ИДЕИ ЗА СТИМУЛИ, НАСЪРЧАВАЩИ УСТОЙЧИВОТО ПРИДВИЖВАНЕ

3
155
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Преминаването към използване на градски и устойчив транспорт е задача, която изисква мотивация не само от страна на институциите, но и от страна на гражданите и бизнес сектора. В тази връзка Асоциация за развитие на София, в партньорство със Столична община, организира дизайн семинар по проект ИНОЕЪР, който се проведе онлайн на 23.01.21г. Над 30 участници, сред които млади и активни граждани, бизнеси и местни институции, се включиха в оживена дискусия с цел идентификация на стимули, които да предизвикат гражданите да се откажат от ежедневното използване на автомобил и да преминат към използването на устойчив транспорт в града.

Дизайн семинарът използва различни инструменти и подходи за събиране на идеи. Срещата се проведе под формата на открита дискусия в онлайн платформа, съчетана с инструмент за съвместна работа в реално време на „онлайн бяла дъска“, където участниците можеха анонимно да добавят своите идеи. По време на разговора бяха обсъдени различни предложения за стимули, вариращи от създаването на приложение, което да интегрира всички видове транспортни услуги в една система за достъп, до създаването на информационна кампания с широка публичност, от отстъпки при паркиране до интегрирана ценова политика с общинските културни институти. Всички обсъдени предложения за бъдещи стимули, списък на вече съществуващите практики за насърчаване използването на обществен и устойчив транспорт в София, както и препоръки и заключения от дискусията можете да намерите на български език ТУК и на английски език ТУК.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Това е първият български проект, избран за финансиране от Инициативата.