Как да изберем душ кабина: пет основни тайни

13
355
Добави коментар
zapoznaise

Все по-често в баните на  българските апартаменти стандартните и познати на всички бани започнаха да се променят и да се залага на душ кабини. Това оборудване е по-функционално, практично и най-важното – заема по-малко място. Съвременните производители предлагат такова разнообразие от форми, размери и възможности за дизайн, че можете да си купите душ кабина дори за най-малката баня. А възможностите за дизайн и цвят ще позволят на всеки естет да направи избор.

 

КОЯ ДУШ КАБИНА ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Този въпрос възниква пред всеки купувач, който реши да инсталира този тип водопроводни съоръжения в банята си.

 

Първоначално в процеса на избор на душ кабина целта на нейното закупуване ще бъде важна. Това ще спести бъдещия собственик от ненужни разходи за напълно ненужни функции.

Вторият по важност ще бъде размерът на закупения модел, който директно зависи от площта и оформлението на банята.

Естетическите предпочитания могат да бъдат поставени на трето място. Формата, цветът, дизайнът на очилата и други подобни ще зависят само от личното „харесва ми или не“.

Ако купувачът се страхува да не се обърка в разнообразието от предложения, съветваме ви да се свържете с професионалистите. Майсторите от Топ Майстор винаги са готови да дадат подробни съвети, да разкажат подробности за всеки модел и да изберат най-подходящата опция според бюджета, набора от функции и предпочитанията на клиента за дизайн. За тези, които са готови да разберат напълно проблема сами, по-долу ще анализираме петте основни критерия за избор на правилната душ кабина.

 

Затворена душ кабина с покрив

 

ТИП: ЗАТВОРЕНИ И ОТВОРЕНИ КАБИНИ

Липсата или присъствието на покрив диктува не само височината или външния вид на кабината, но и нейната функционалност. Отворената кабина няма да има тропически душ над главата или ще бъде изпълнена на отделен душ панел. Такива модели най-често са оборудвани с ръчен душ и дюзи за хидромасаж.

 

Затвореният дизайн дава възможност за разширен набор от опции, като горният душ е най-простият. Такива кабини са представени от душ кутии, в които вместо палет е инсталирана пълноценна вана, както и модели с функция за вана, която е невъзможно да се приложи при липса на покрив.

 

ДУШ КАБИНИ

Монтаж на душ кабина

Основата на рамката на кабината е алуминиевите профили. Те имат специално антикорозионно покритие и могат да бъдат боядисани в матов или лъскав метален, бял или черен цвят. Рамката е необходима за монтажа на самата преграда, която е разделена на стени и вратички.

Стъклените врати и стени се считат за най-безопасните. Пластмасовите конструкции се инсталират главно в бюджетни модели кабини. Често не вратите са изработени от акрил, а задните стени на кабините; този материал е особено издръжлив и способността да се излеят вградени рафтове и седалки в панелите.

 

В допълнение към разнообразните възможности за декорация, стените и вратите на душ кабините могат да имат специално покритие “Antikalk”, което ги предпазва от образуването на известна плака или потъмняване. Акрилните стени могат да бъдат боядисани в различни, дори най-ярките цветове.

 

Плътността на цялата конструкция се осигурява от наличието на гумени уплътнения по периметъра на стените, както и магнитни уплътнения на вратите за максимално прилепване един към друг при затваряне.

 

Изборът на правилния метод на отваряне също трябва да се основава на размера на банята. Ако площта на банята е малка, тогава плъзгащите се врати, които не надхвърлят размерите на кабината, дори когато са отворени, са най-подходящи. Собствениците на просторни бани могат да си позволят метода на отваряне на люлка. Сгъваемите врати са рядкост, но те също могат да помогнат за спестяване на място.

 

Душ корито

 

Душ корито;

Душ коритата са най-често от акрил. Те са снежнобяли, издръжливи, задържат топлината дълго време и дълго време не губят първоначалния си цвят.

Форма :

Квадрат.

Правоъгълник.

Петоъгълник.

Асиметрично.

Квартални форми на кръг.

Височината на страните :

 

Високи (над 40 см).

Средни (от 26 см).

Ниски (от 15 см).

Допълнителна функционалност :

 

Интегрирана ъглова седалка (високи модели).

Противоплъзгащо и антибактериално покритие.

Канали за възможно най-лесното оттичане на водата.

Затворена душ кабина с покрив

 

ХИДРОМАСАЖ: ОСНОВНАТА ФУНКЦИЯ

Сега хидромасажните кабини вече не са рядкост и повечето модели имат тази опция. Действието им се основава на снабдяването с вода под налягане. Някои видове оборудване се допълват с въздушен масаж, който изпълва струите с въздух, което създава по-удобен и приятен ефект.

Електронен блок за управление на душ кабина

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФУНКЦИИ

Наличието на различни опции в закупената душ кабина ще зависи изцяло от предпочитанията на бъдещия собственик. По-добре е да избирате само тези, които действително ще се използват, тъй като всички те увеличават цената на продукта. Съвременните производители предлагат следния комплект:

Масажори за крака и гръб.

Вградена седалка.

Парогенератор (баня).

Подсветка и хромотерапия.

Вентилация.

Ароматерапия.

Смесител с термостат.

Електронен блок за управление (дисплей, радио, телефонна връзка).

Източник – Вентилатори за баня