Марсоходът Пърсъвиърънс изпрати детайлни снимки, заснети по време на неговото кацане!

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка бе заснета от камерата LCAM на марсохода „Пърсъвиърънс“ по време на неговото кацане на 18-ти февруари. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

5 март 2021 г. 01:00 ч.

Светослав Александров. На Земята най-сетне започнаха да пристигат зашеметяващите снимки, заснети от „Пърсъвиърънс“ по време на неговото спускане към повърхността на Марс на 18-ти февруари. 

Горепосочената снимка бе щракната от камерата LCAM малко след като топлинният щит на космическия апарат беше отделен от задния щит с парашута. На нея се виждат атмосферните слоеве, кратерът Джезеро (Йезеро) и самият топлинен щит.

Още една снимка, заснета от LCAM. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/MSSS

LCAM бе в състояние да заснема черно-бели изображения с размери 1024 на 1024 пиксела. Времето на експозиция възлизаше на 150 микросекунди, което позволи ясно да се визуализират детайлите на Марс. 

Получаването на тези снимки не бе самоцелно само заради факта, че биха се оказали красиви. Камерата бе важен компонент от системата за умно кацане. „Пърсъвиърънс“ фотографираше разположения под него марсиански терен, докато се спускаше, а компютърът му сравняваше снимките с предварително заредена карта и вземаше решения кои региони да избегне и къде точно да кацне.

Така за пръв път НАСА сполучи да спусне космическа мисия на място, което не е плоско и скучно, а осеяно с урви, дюни и големи скали – местоположение от изключителен интерес за науката и подходящо за търсенето на отминал живот. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/