Марсоходът Пърсъвиърънс тръгна по северния маршрут към основната си научна цел

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Марсоходът „Пърсъвиърънс“ засне тази снимка днес, на 6-ти март. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

6 март 2021 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Ръководството на марсохода „Пърсъвиърънс“ не губи време. След като довчера екипът проверяваше системите на борда му и провеждаше тестови придвижвания, днес марсоходът се отправи директно на север, изминавайки 36 метра към основната си научна цел. 

Защо това е важно? Нека да погледнем картата на предвидения маршрут за „Пърсъвиърънс“:

Credit : NASA/JPL-Caltech

С жълто е означен основният маршрут, който „Пърсъвиърънс“ ще изминава през следващите месеци и години, като марсоходът ще се придвижва в западна посока (т.е. отдясно наляво). Бялата точка в дясната част на картата е точното местоположение, където мисията е кацнала. Довчера изследователите се чудеха по коя посока да поемат, за да заобиколят големите пясъчни дюни и да стигнат до началото на точката на маршрута. Бяха начертани два малки маршрута за тази цел, обозначени със синьо (на север) и лилаво (на юг).

Благодарение на получените днес снимки стана ясно, че ръководството на мисията е избрало да се отправи на север. Интерактивна карта, която се обновява ежедневно и на която можете да следите къде се намира „Пърсъвиърънс“ във всеки един момент е достъпна на следния уеб адрес:

https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/where-is-the-rover/

Ето ви и релефна карта на основния маршрут: 

Credit : NASA/JPL-Caltech

Сами виждате, че пред „Пърсъвиърънс“ предстои сериозно изкачване. Сигурно си спомняте, че в хода на придвижването на по-стария марсоход „Кюриосити“ бяха забелязвани износвания и дори напуквания на колелетата. Сега обаче са взети мерки и колелетата са многократно подсилени, за да не се случва вече това. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/