Най-честите причини за ПТП

1
175
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

Въпреки всички нововъведения в технологията на превозното средство, като резервни камери, адаптивни фарове и системи за предотвратяване на сблъсък, автомобилните инциденти все още се случват.

Дали защото освен по-технологични, колите стават и все по-бързи, или защото самото движение става все по-натоварено, катастрофите не спират да са част от ежедневието. Независимо дали са леки или тежки, произшествията могат драстично да променят живота на всеки човек. Те могат да доведат до загуба на работоспособност, болка или трайни увреждания. Причините могат да се категоризират по два начина – човешка грешка и всичко останало.

Най-често ПТП се случва заради грешка на шофьора

Повечето пътнотранспортни произшествия не са пряко свързани с шофьорските умения на водача, а какви решения взема той  зад волана. Всъщност над 80% от всички пътнотранспортни произшествия са причинени от човешка грешка.

В един момент всеки шофьор се оказва виновен за извършване на действие, което евентуално би могло да доведе до катастрофа или предпоставка за такава. За жалост, най-добрият учител са собствените ни грешки. Важно е да си направим правилните изводи и да изградим навици за всички ситуации на пътя.

Шофиране в нетрезво състояние

Употребата на алкохол и други наркотични вещества неминуемо оказват влияние върху поведението на шофьора. Според вида на субстанцията, водачите в нетрезво състояние имат забавени рефлекси в комбинация с повишено самочувствие. Наказанията за това провинение са сурови, а последствията могат да бъдат необратими.

Разсеяност

След натрупване на солиден опит зад волана, много шофьори неглижират управлението на автомобила. Често говорят по телефона и с останалите пътници в автомобила, изпращат съобщения. Други си позволяват да консумират храни и напитки по време на шофиране без да осъзнават, че извършването на много действия наведнъж не им позволява да се фокусират върху шофирането. Не бива да се залъгваме, че щом можем да правим няколко неща в нормални условия, ще можем и да реагираме адекватно и в извънредни такива.

Неспазване на светофари и знак стоп

Целта на пътната сигнализация е едновременно да организира движението и да предотврати инциденти. Всеки път, когато някой водач премине на червен светофар или не спре на знак стоп, той създава предпоставки за потенциална катастрофа. Ако пристигнем минута или две по-късно няма да променим драстично хода на събитията.

Превишена скорост

Независимо дали бързат за някъде или го правят за удоволствие някои шофьори карат агресивно, изпреварвайки във всички ленти, включително и тази за автобуси на градския транспорт. Не спазват пътната маркировка, както и редица знаци. Това поведение е опасно за всички участници в движението и е редно да съобщим на отговорните институции.

Умора

Умората е фактор, който хората често пренебрегват, а същевременно една голяма част от шофьорите са заспивали зад волана. Дори професионалните шофьори го правят, защото им се налага да карат по-дълго от позволеното.

Външни фактори, причиняващи инциденти

Понякога и най-предпазливите шофьори стават жертви на пътнотранспортни произшествия, но не по тяхна вина. Винаги може да има външни фактори, които да окажат въздействие върху автомобила и условията за пътуване.

Лоши пътни условия

Големи дупки, липсваща пътна маркировки, счупени или откраднати пътни знаци са често срещана гледка в България. Въпреки частичното подобряване на пътната мрежа трябва да избягваме лоши маршрути. Ако забележите липсващи пътни знаци, сигнализирайте за това в местното кметство или община. Те от своя страна са длъжни да се свържат с компания за производство и монтаж на пътни знаци и полагане на пътна маркировка.

Метеорологични условия

Времето може да окаже влияние по много начини. Дъждовете и снеговалежите могат да доведат до замръзване на пътя и влошаване на видимостта и стабилността на автомобила. Мъглите и силните ветрове също изискват повишено внимание от страна на водачите.

Повреда

За нещастие понякога превозните средства се повреждат в движение по застрашаващ безопасността начин, което налага спешната реакция на фирмите за репатрак услуги. Грижите за автомобила могат да намалят драстично възможността за подобни събития.