Пътна помощ за подмяна на спукана гума

1
123
Добави коментар
tedi0526
tedi0526

Притежаването на кола може да бъде помрачено от неприятна изненада – неочаквано да се спука гумата. За всичко това има пътна помощ София. Подмяна на гумата не е висококвалифицирана работа, но все пак трябва да се извършва от професионален монтьор със съответните умения. От съображения за безопасност не ви съветваме да търсите помощ от хора без специално образование.

Услугата включва:

Отпътуване на автосервиза;

Монтаж на резервната гума, ако е налична;

Демонтаж и транспортиране до сервиза, ако няма резервна гума или две или повече гуми, които подлежат на ремонт;

Ремонт на място за леки повреди;

Отстраняване на ключалки и откъснати болтове;

Монтаж и демонтаж на резервна гума;

Пробив може да възникне по различни причини, но винаги е неприятна изненада. В най-безобидния случай гумата ще се спусне спокойно през нощта и едва сутрин ще откриете проблема. Случва се също така, че неприятностите ви хващат на пътя.

И в този, и в друг случай не се отчайвайте. Ако гумата е мека по време на паркиране, може да е възможно да я напомпите и да карате внимателно до най-близкия магазин за гуми.

Как да се смени гума на пътя?

На първо място, трябва да намерите безопасно място, да поставите знак за аварийно спиране. За подмяна ще ви трябва крик, гаечен ключ, ръкавици.

Първо развийте гайките на половин оборот, поставете крика (мястото за монтирането му, най-вероятно е обозначено със стрелките на прага на вашата кола) и колата се повдига.

След това следва развиване на гайките до край, сменете гумата, затегнете гайките и след като спуснете автомобила от крика, затегнете гайките принудително.

При развити гайки и колелото не е свалено, трябва да ги притегнете с няколко завъртания, да спуснете колата и да карате два метра напред, след това назад. И така докато се отдалечи от седалката и окачи на болтовете. Сега вдигнете колата и сменете гумата.

Ако не можете да го направите или не искате да изцапате ръцете и дрехите си (или може би просто сте в лошо настроение), винаги можете да се обадите на техническа пътна помощ за подмяна на гума с резервна точно на пътя.

Разходи за смяна на гумата на място Цената на услугата зависи от това, дали колата има резервна гума, както и от това марката автомобил и къде се намирате. Най-добрият случай е, ако автомобилът има изправна резервна гума и антиблокиращ ключ и всички болтове (гайки) са в добро състояние.