Памукът и неговите разновидности използвани за спално бельо

1
87
Добави коментар
emomarina
emomarina

Памукът е добрата стара класика при спалното бельо. Той може да има различни разновидности, които се отличават по плътност и мекота. Памукът е мек, попива добре, не е капризен откъм поддържане. Спалното бельо от естествен памук, който не е третиран с химикали или няма примеси, има свиваемост, но за сметка на това търпи всякакъв вид третиране. Ненапразно в обществени сгради памукът се използва за целия текстил- от покривките и салфетките, до хавлиите и чаршафите. За огромна радост, памукът има един куп разновидности, които са взели най- добрите характеристики на естествения памук и са добавили допълнителни плюсове.

Перкал

Перкалът е материя от висок клас. Мек, нежен при допир и издръжлив, той е сравнително обикновен плат. По своята същност перкалът може да е с памучна или полиестерна основа. Особеното при перкала е не съдържанието, а начина на изработка на плата- тъче се изключително гъсто, като се влагат нишка върху нишка. На допир платът дава усещане за хладина, поради което спалното бельо от перкал е изключително предпочитано през лятото.

Батист

Батист е друга материя използвана за спално бельо, която представлява много фин плат. Слави се със своята лекота и мекота, въпреки които материята е издръжлива. Батист е почти прозрачен, което го превръща в много по- малко предпочитан плат за спално бельо. Все пак плътността на материята има значение, когато в нея за 6, 8 или повече часа ще се трие тяло.

Египетски памук

Египетският памук не напразно се нарича така. Памукът използван за направата на плат расте по поречието на Нил, фибрите му са дълги, изключително фини, но въпреки това завидно устойчиви. Поради своята специфика, този памук запазва целостта на нишките си дори при по- сурово и сериозно третиране.

Памучно трико

Памучното трико е адаптивно към околната температура, което го превръща в много подходящо за спално бельо. Може както да затопля, така и да охлажда тялото, в зависимост от нуждите му. Лесно за поддръжка и евтино, то е добро решение за спално бельо.

Смесен памук

Смесеният памук обикновено е съставен от определен процент памук и допълнен с полиестер или други синтетични фибри. В този си вид памукът запазва мекотата си, продължава да бъде дишаща материя, но приобщава и други характеристики, които са относими към допълващата го материя. Смесеният памук е особено популярен за спално бельо, защото взема най- доброто от материите, които са част от примеса.

Пениран памук

За да се превърне в пениран, памукът преминава през специален процес на обработка. Той е много по- мека версия на обикновения памук. За създаването му се използват най- добрите и качествени нишки на памука. От него се създава по- високо качество спално бельо.

Памучен фланел

Фланелът е плътен и наистина мек памучен плат, който умее добре да осигури топлината на тялото и да я запази за дълго време. Спалното бельо от фланел е особено предпочитано през зимните месеци, когато температурите навън падат рязко. Фланелът е една идея по- дебел от останалите памучни платове.

Едни от първите примери за спално бельо в човешката история са именно за спално бельо от памук. И до ден днешен, памучните платове се запазват като най- купувани за чаршафи, покривки, пликове, калъфки за възглавници и други части от спалното бельо.