Защо е важно да спортувате през зимата

1
119
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

През зимата често чувстваме умора. Времето е студено, дните са по-къси и рядко успяваме да се порадваме на слънчевите лъчи навън. Спортът и активното движение са едни от малкото начини за повдигане на тонуса и настроението през най-студените месеци от годината. Доскоро фитнес залите бяха затворени и това до голяма степен повлия върху мотивацията на трениращите. Част от тях продължиха да поддържат форма благодарение на спортни занимания, провеждани онлайн. Без съмнение обаче тренировката във фитнес залата има своите големи предимства –  просторната и уютна обстановка, висококачественото оборудване и лична комуникация с инструктор, който да ни мотивира и наблюдава за правилното изпълнение на всяко упражнение.

Заседналият начин на живот през последните месеци е само една от важните причини да спортуваме през зимата. Ако искате да разберете и останалите, прочетете докрай статията.

Укрепване на имунната защита

Вирусите и настинките са най-опасни през зимния сезон. Затова се препоръчва да тренирате поне по няколко пъти в седмицата за минимум 30 минути. Доказано е, че умерените и редовни тренировки подобряват защитните сили на организма. Освен това физическите активности имат благоприятен ефект и върху физическото, и върху психическото състояние. Тренировките помагат за редуцирането на стреса и напрежението поради повишените нива на ендорфин, по-популярен като хормон на щастието.

Преминаване изцяло към натурална козметика

Натуралната козметика придобива популярност у нас през последните няколко години и се забелязва ръст при търсенето на продукти с висока концентрация на активни съставки, без химикали и добавени аромати. Освен че са хипоалергенни и могат да се използват безпроблемно дори при чувствителна кожа, натуралните продукти почистват всички замърсявания и осигуряват свеж и сияен вид на кожата. Este Fitness & Spa е единственият спа комплекс у нас, откъдето можете да закупите продукти на козметичните брандове Biologique Recherche и NIANCE®. И двата водещи световни бранда използват изцяло естествени съставки в своите продукти за здраве и красота на кожата.

За да се наслаждавате на времето, докато тренирате, изберете най-подходящата спортна активност за вас. Ако се стремите да натрупате мускулна маса и да подобрите силата и издръжливостта на тялото, отидете във фитнес залата. За почитателите на леките тренировки, които изискват концентрация, синхрон и прецизност, са препоръчителни тренировките по пилатес или йога практика. Търсите ли комплексен спорт, който развива мускулатурата и лесно изгаря излишните мазнини –  запишете се на тренировка по плуване.

Изгаряне на излишните мазнини

Колкото повече време прекарваме у дома, толкова по-често похапваме или приготвяме различни кулинарни вкусотии. През зимата е нормално да се храним по-често, но ако тренираме редовно, няма да качим излишни килограми и ще бъдем в отлична форма. Освен това спортувайки през зимата, няма да ви се налага да се подлагате на диети и спортни режими с настъпване на пролетно-летния период.

Упражненията и цялостната физическа активност са основни начини за ускоряване на метаболизма и изгаряне на повече калории. Независимо дали предпочитате бягане или групови упражнения, всяка по-интензивна тренировка подпомага премахването на излишните мазнини от тялото. В най-студените дни е препоръчително да не тренирате навън. Всички спортни зали се проветряват постоянно, за да се чувствате спокойни и всяка тренировка да бъде максимално пълноценна.

Подобряване на тонуса и настроението

През зимата ежедневието ни често е еднообразно. Заради ниските температури разходките навън са рядкост, а рутината, в която изпадаме, ни кара да се чувстваме унили и потиснати. Тренировките, от друга страна, подобряват настроението и действат ободряващо на организма. Спортът повишава енергията в тялото, а заедно с това и силата и тонуса. Сигурно сте забелязали как след тренировка се чувствате отпуснати и разтоварени, а често дори не чувствате умора. Това е така, защото освен физическите ползи от спорта, вие освобождавате ума от всички тревожни мисли и усещате задоволство и удовлетворение.

През зимата можете да съчетаете забавлението с тренировките. Отидете на ски в планината, грабвайте кънките или сноуборда и раздвижете цялото тяло, за да се почувствате в отлична форма.

Подобряване на съня и пълноценната почивка

Най-малко 8 часа сън са необходими, за да може организмът да се чувства отпочинал. А качеството на съня е обвързано до голяма степен с рутинните занимания на всеки човек. Липсата на движение и заседналият начин на живот са едни от основните фактори за проблеми със съня.

Доказано е, че спортът помага за по-бързото и лесно заспиване вечер и действа благоприятно при безсъние. Тренировките след работа например са отличен начин да се разтоварите и същевременно да настроите организма за почивка. Приятната умора от упражненията и натоварването във фитнес залата в комбинация с горещ душ ще ви помогнат да подобрите качеството на съня и на сутринта да се чувствате значително по-бодри.

Бягство от ежедневието

През последните месеци темата за пандемията е на дневен ред и наложените ограничения напълно промениха ежедневието ни. Домовете се превърнаха в наши работни пространства, срещите с приятели значително намаляха, а възможностите за развлечение и забавление през почивните дни са силно ограничени. Спортът се оказва едно от малкото приятни занимания, което е на разположение през зимата. С повторното отваряне на фитнес залите, вече имаме още по-силна мотивация да тренираме и едновременно с това да се откъснем за малко от ежедневието и усложнената ситуация.

Няма причина да спирате да тренирате през зимата. Независимо дали ще изберете да спортувате във фитнес залата или у дома, със сигурност ще се чувствате заредени с повече сили и енергия. Радвайте се на силно и стегнато тяло и забравете за изтощителните тренировки точно преди началото на лятото. В спа център Este Fitness & Spa можете да се запишете на пилатес, йога, плуване, тренировка с ластици, фитнес или функционални и кондиционни тренировки, така че да поддържате форма целогодишно.

Последни публикации в блога

През зимата често чувстваме умора. Времето е студено, дните са по-къси и рядко успяваме да се порадваме на слънчевите лъчи навън. Спортът и активното движение са едни от малкото начини за повдигане на Всяка година минава под знака на различни тенденции – било то в модата, храненето, или грижите за кожата и безупречния външен вид. Понякога се разграничаваме от „модерното“ и създаваме свои индивидуални ритуали за Зимата е сезонът, през който върлуват най-много вируси и със сигурност на всеки от вас се е случвало да почувства неразположение през най-студените дни от година. Понякога настинката преминава бързо и в лека Месец февруари минава под знака на любовта. Тогава отбелязваме Деня на влюбените – празник, който датира отпреди няколко века и днес масово се чества по целия свят. Романтичната традиция се свързва с вино, Чували ли сте да казват, че хидратацията е ключът към младостта. И тук не става дума единствено за хидратиране на тялото чрез прием на голямо количество вода на ден. Свежият и сияен външен Ежедневно отделяме време в грижите за здравето и красотата на кожата. Често обаче пропускаме някои важни детайли, които могат да окажат съществено влияние върху безупречния й външен вид. Замисляли ли сте се колко Зимата е сезонът, който очакваме с нетърпение заради празничното настроение и срещите с близките хора. Но това е и периодът от годината, в който трябва да полагаме най-много грижи за своето здраве и Месец декември винаги минава неусетно, защото сме в трепетно очакваме на най-прекрасните дни от годината. Коледните светлини блестят навсякъде, вече планираме къде ще прекараме празниците и се вълнуваме от срещите с най-близките. Въпреки Начинът на живот оказва сериозно влияние върху нашето физическо и психическо състояние. Онези от вас, които редовно тренират, знаят колко трудно е да се премахнат мастните натрупвания, които засягат особено лесно областта на