Папата отказа благословия на еднополови бракове, одобрява граждански гей бракосъчетания

1
138
Добави коментар
Novetika
Novetika

Ватиканът обяви в съобщение за медиите от 15 март 2021 г., че не може да благославя бракове между хора от един и същ пол, но че предоставя благословии за граждани с хомосексуални наклонности.

„Не е законно да се благославят съюзи между хора от един и същ пол“, се казва в съобщението, чийто текст е бил одобрен от папа Франциск.

Причините: такива връзки са „грях“ и „липсват каквито и да било основания те да бъдат разглеждани като аналог на плана на Бог за брака и семейството“.

Според папското комюнике, същото се отнася и за връзки и партньорства – дори стабилни – които въвличат извънбрачни сексуални отношения.

В същото време, Ватиканът обяви, че не „дискриминира“ и позволява благославяне на хомосексуалисти, тъй като „Бог никога не престава да благославя всяко от своите чеда в този свят, защото за Него ‘ние сме по-важни от греховете ни’“.

През октомври 2020 г. папа Франциск стана първият понтифекс, одобрил еднополовите граждански бракове.

„Хомосексуалистите имат правото да живеят в семейство. Те са деца на Бога“, каза папата в документалния филм „Франческо“ (2020) на номинирания за Оскар режисьор Евгени Афинеевски.

„Не можеш да изриташ някого от семейството, нито да вгорчиш живота му заради това. По тази причина ни е необходим закон за граждански брак; по този начин такива хора ще са защитени от закона“, предложи Франциск във филма.