Д-р Пенчев за локдауна: Чак на 8-ия, 9-ия ден, ще разберем дали на 11-ия ден ще отворим ресторантите

1
124
Добави коментар
albenapet
albenapet

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_

Кадър Нова Тв

Хората трябва да са отговорни към здравето си. Когато трябваше да ходят на профилактични прегледи, те не им обръщаха внимание. Уви, за съжаление, комбинацията между съпътстващо заболяване и коронавирус, сега водят до тази висока смъртност.

Това каза шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в „Здравей, България“ по Нова Тв.

Дали строгите мерки трябваше да бъдат въведени по-рано? Вие знаете, че като директор на столичната Регионална здравна инспекция, ние първи предложихме въвеждането на тези строги мерки на територията на София-град. След анализ от страна на Националния щаб и срещата при премиера, те станаха от регионални национални, но защо се стигна дотам. Защото, ако от началото на годината до миналата седмица 23 000 бяха положителните случаи в София, от тези 23 000 само 11 000 положителни бяха в първите 15 дни на месец март. Ако починалите са 390 от началото на годината досега, само за първите 15 дни в София са 100, допълни д-р Пенчев. 

Ограничителна мярка се въвежда за определен период от време и от нея се чака определен ефект. За съжаление, това, което казах като цифри в хода на епидемиологичните проучвания, информацията която имаме, дифузното разпространение на вируса и натиска върху лечебната система, тази комплексност от фактори ни принудиха да въведем толкова много ограничителни мерки на територията на цялата страна.

Целта на тези мерки в следващите 10 дни е да дадат ефектът, който очакваме, да задържим цифрата на положителните случаи и да ограничим броя на хоспитализираните. Дали ще стане за 10 дни, не мога да кажа, но знаете, че ограничителните мерки могат да бъдат частично отменени или частично променени. Чак на 8-ия, 9-ия ден в зависимост от случаите с Ковид, ще разберем дали на 11-ия ден ще отворим ресторантите, каза още д-р Данчо Пенчев.