Аероджет не се притеснява от евентуални промени по програмата Артемис

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното огнево изпитание. Photo credit : NASA TV

21 март 2021 г. 12:30 ч.

Георги Танев. Aerojet Rocketdyne не очакват промени по програмата Artemis да имат какъвто и да било негативен ефект въху бизнеса им с ракетни двигатели за NASA и SLS.

Говорейки пред J.P. Morgan Industrials Conference на 15ти март тази година, главният финансов директор на Aerojet Rocketdyne Дан Боел, отбеляза като незначителни шансовете за възможни промени по програмата Artemis, въведени от администрацията на Байден (включително забавяне на лунната програма) – да окажат съществено влияние въру бизнеса на фирмата.

“Не очакваме някакви особени проблеми от новата администрация.” заяви той, позовавайки се на подкрепата за Artemis от двете партии в конгреса, както и от Белия дом. “Имаме план и се движим по график, и макар да сме в началото на процеса, не виждаме нищо, от което да се притесняваме.”

 Aerojet осигурява двигателите RS-25 за първата степен на SLS, както и двигателите RL10 за втората степен на ракетата. Докато първите полети на SLS ще бъдат извършени с RS-25ци, произведени за и летяли на Совалките, миналата година компанията спечели договор за производство на 18 чисто нови двигателя за следващите мисии на SLS.

Тези дейности няма да бъдат засегнати от забавянията в планираните за 24та година лунни мисии в рамките на програмата Артемис, които забавяния в момента изглеждат неизбежни предвид проблемите с финансирането на програмата Human Landing System. “Нещата може да се забавят донякъде, може и да не кацнем на луната през 24та.“ – заяви Дан Боел. „Но не очаквам това да окаже съществено влияние на нашата дейност, всички тези двигатели са предварително заявени, и ние ще държим производствените си мощности работещи.”

RS-25 допринасят за все по-голям дял от печалбите на компанията, от 14% на 18% за последните няколко години. Боел заяви, че тази програма ще продължи да е приоритетна за печалбите на компанията през следващите няколко години, – “RS-25 е страхотна програма за нас.”.

Акцентът върху RS-25 идва след като другите двигателни програми на Aerojet започнаха да замират през последните години, включително спадна и търсенето на двърдо-горивния ускорител AJ-60, който компанията произвеждаше за Атлас5 на United Launch Alliance. ULA в последно време се преориентира към GEM-63, произвеждан от Northrop Grumman. “Нямаме вече бъдещи планове за тази програма” заяви Боел, след като последните продажби на ускорителя бяха отбелязани в началото на 2020та.

Aerojet се приготвя и за края на водородния RS-68 с пенсионирането на Delta 4 Heavy около средата на десетилетието. Боел заяви, че Aerojet ще произведе последния си RS-68 по-късно тази година.

Aerojet ще продължи доставките на RL10, който ще се ползва на вторите степени на Vulcan, Atlas 5 и Delta 4. Тези продажби ще тушират донякъде загубите, но “няма изцяло да заменят приходите, които RS-68 и AJ-60 ни осигуряваха.”

Боел каза, че не очаква промени в отношенията с ULA, след обявеното през декември придобиване на Aerojet Rocketdyne от Lockheed Martin. Акционерите на Aerojet одобриха сделката, както се и очакваше, на 9ти март, но има регулаторни мерки, през които трябва да се премине преди сделката да се финализира през втората половина на годината.

“Lockheed официално заявиха, че ние ще продължим да оперираме в ролята си на търговски доставчик, следователно аз не очаквам някакви особени промени в работнита ни отношения с ULA” заяви той, въпреки че Lockheed Martin държи 50% от собствеността върху ULA.

Придобиването на Aerojet от Lockheed беше посрещнато с остра критика от други компании, като например Raytheon, които обявиха миналия месец, че ще поискат Federal Trade Commission да блокира сделката. Raytheon отстоява позицията, че тази сделка ще даде на Lockheed нечестно преимущество във военните ракетни програми, за които Aerojet също така осигурява двигатели.

Боел повтори, че ако сделката бъде одобрена от регулаторите, Aerojet ще продължи да бъде доставик за трети компании. “Зная, че има твърдения, че това сливане е лошо за конкуренцията в отрасъла. Това просто не е вярно. Ние сме твърдо решени да продължим да бъдем търговски доставчици за всички в индустрията, и ще продължим да играем чесно и да бъдем ефективен партньор за всички участници в отбранителната индустрия.”

Източник: СпейсНюз

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg