Как изкуственият интелект променя банките и финансовите услуги

3
258
Добави коментар
inewsbg
inewsbg

През последните години финансовите услуги търпят все по-осезаемо влияние от страна на дигиталните технологии. Първо бяха картовите терминали по улиците, след това – интернет банкирането и мобилното банкиране. За да се стигне до цяла плеяда нови финтех платформи и приложения, които днес променят начина, по който извършваме плащания и достъпваме други финансови услуги.

А на прага вече е следващата революция във финансовите технологии.

Навлизането на изкуствения интелект, който тепърва обещава да промени бранша до неузнаваемост.

Това добавяне на интелигентност към финансовите и банкови услуги е естествено продължение на досегашното развитието на сектора. От хартиените документи, през уеб интерфейсите, до смартфоните. То обаче ще бъде много повече от просто добавяне на още един канал за комуникация. И има потенциала да промени качествено банкирането.

Чатботовете

Т.нар интелигенти виртуални асистенти са една от първите технологии с изкуствен интелект, които навлизат в бранша. Те са създадени, за да улеснят работата на служителите от кол – центровете и да запълнят нишата. Която не е покрита от интернет и мобилното банкиране – предлагането на индивидуални продукти и услуги на конкретния клиент.

„Тези решения предоставят на клиентите среда където могат да бъдат зададени въпроси за продукти и услуги. Без клиентът да има съответните познания за тях. Например той може да попита “Имам нужда от нов автомобил, какво е необходимо, за да получа финансиране?”. Виртуалният асистент може да му предостави пълна информация за потенциалните кредитни възможности, без дори в питането да са използвани ключови думи като “кредит”, “лизинг” и т.н.“„Този тип комуникация е възможна поради бързото развитие на алгоритмите с изкуствен интелект (Artificial Intelligence – AI), машинното обучение (Machine Learning – ML) и технологиите за естествена обработка на езика (Natural Language Processing – NLP), даващи възможност на компютъра да анализира и разбира какво всъщност пита човекът, без да се използват специфични термини. Тези технологии позволяват да се разберат питания на естествен език и съответно естествено връщане на отговори към потребителя, което преди се осъществяваше от банковите консултанти“заяви Момчил Зарев, Търговски директор на софтуерната компания Сирма Груп.

Сирма Груп има над 20 години технологична експертиза в този сегмент. А разработената от компанията чатбот платформа Мелинда позволява създаването на най-добрите решения с интелигенти алгоритми за банките и финансовите институции. Тя не се ограничава само до текстово изразяване. Може да имитира естествен разговор чрез технологии за превръщането на глас в текст (speech-to-text) и текст в глас (text-to-speech).

Чатбот от ново поколение

Мелинда променя изцяло начина на водене на комуникацията с клиентите, като не изисква конкретика в изказа от тяхна страна. С помощта на изкуствен интелект се улавят техните намерения и разговорът става по-близък до естествената реч. Това води до възможност да се предлагат повече банкови услуги и да се излезе извън досега наложената роля за чат – решенията. А именно да подпомагат клиентите, само по конкретни ключови думи и въпроси. Новото поколение чатботове се превръщат в активен канал за продажби и комуникация с клиентите.

Big Data

Друго решение на Сирма Груп, свързано с технологиите за обработка на големи масиви от данни (т.нар. Big Data), позволява създаването на аналитични справки и извличане на препоръки за клиентите.

„Използвайки комбинацията от Мелинда и нашата технология за анализ на BigData, банките имат възможност да разбират по-добре клиентите си, техните навици и индивидуални нужди. По този начин те могат да им бъдат много по-полезни в предлагането на допълнителни продукти и услуги.“посочва още Момчил Зарев от Сирма Груп. Превенция на измами и манипулации с помощта на изкуствен интелект

Технологиите с изкуствен интелект могат да помогнат и при засичане на измами, идентифициране на подозрителни търговски дейности. Както и при анализиране и търсене на специфични модели в действията, извършвани от търговец или други участници на пазара.

Това може да бъде в помощ за служителите, занимаващи се с оценката на риска и съответствието. Които по-лесно да определят дали сигналите се нуждаят от допълнително разследване.

За Сирма

„Сирма Груп Холдинг“ АД, създадена през 1992 г., е една от най-големите софтуерни групи в България. Пионер в областта на технологиите с изкуствен интелект.

Сирма е специализирана в създаването на поръчков софтуер, ИТ и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги в няколко направления – банки и застраховане, пазарно разузнаване, здравеопазване, опаковъчна промишленост, търговия, културно наследство.

Компаниите в групата създават световно разпознаваеми софтуерни продукти на базата на семантични технологии, индустриален софтуер, приложения в областта на телемедицината, киберсигурност и облачни решения, платформа за електронно управление, електронни административни услуги, музеен софтуер и др. В групата работят над 400 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.

Continue Reading