В Белград: 22 г след бомбардировките на НАТО – властите все още мълчат за точния брой на жертвите

2
93
Добави коментар
albenapet
albenapet

На 24 март 1999 г. започват бомбардировките на НАТО срещу тогавашната Федерална република Югославия (СРЮ), наречена „Операция Съюзнически сили“. 22 години по-късно властите все още пазят мълчание за броя на жертвите, пише белградският ежедневник Danas, цитиран от Агенция „Фокус“.

При тази военна интервенция, продължила 78 дни и която сръбските медии разговорно нарекоха операция „Милостив ангел“, инфраструктурата на страната беше разрушена, a официалните институции така и не разкриха точния брой на жертвите.

До операцията на НАТО се стигна, след като тогавашният президент на СРЮ Слободан Милошевич отхвърли западното решение, предложено за спиране на насилието в Косово. Бомбардировките приключват на 9 юни 1999 г. с подписването на Кумановското споразумение, което предвижда изтегляне на югославските сили за сигурност от Косово, разполагането на силите на НАТО и създаването на ЮНМИК, гражданска мисия на ООН.

По повод 22-ата годишнина от началото на бомбардировките на НАТО над СРЮ, президентът Александър Вучич заяви, че Сърбия иска да има приятелски отношения с всички, които са участвали в нея. Той подчерта обаче, че сърбите не бива никога да забравят събитията, поради което той обеща да продължава да напомня за жертвите на тази война. Съгласно думите му, в рамките на деня ще бъде организирана подходяща програма, с която Сърбия да си спомни за загиналите цивилни, но също така и за войниците и полицаите, които са защитавали страната си.

„Ние се интересуваме от истината и за нас животът на починалите деца е по-важен от това, което някой от западните посолства ще ни каже“, увери Вучич.

През всичките тези години държавните служители манипулират точния брой на жертвите и често говорят за хиляди, въпреки че не представят публично точните данни. От друга страна, според Центъра за хуманитарно право (FLC), убитите са 754 души – 454 цивилни и 300 членове на въоръжените сили.

Според уебсайта на неправителствената организация сред цивилните жертви са 207 сърби и черногорци, 219 албанци, 14 роми и 14 от други националности. 260 души са загинали на територията на Сърбия, 10 в Черна гора и 484 в Косово.

Източник:http://epicenter.bg/article/V-Belgrad–22-g-sled-bombardirovkite-na-NATO–vlastite-vse-oshte-malchat-za-tochniya-broy-na-zhertvite/244466/7/51

социални мрежи

Continue Reading