Банки дезертират от битката за клиенти

1
178
Добави коментар
albenapet
albenapet

Това тревожи жителите на редица населени места, сред които са русенските села Пиргово и Бъзън, както и Община ВетовоСнимка: Dunavmost

Това тревожи жителите на редица населени места, сред които са русенските села Пиргово и Бъзън, както и Община Ветово

Съчетанието между обезлюдяването на селата ни и дигитализацията на банковата дейност докара един неочакван проблем. Банки, които иначе не жалят усилия и средства, за да разширят клиентската си база, стават пасивни. Те дезертират от битката за клиенти.

Става въпрос не само за закриване на офиси и клонове в смятани за безперспективни райони на България, но и за отнемане на последната им възможност на жителите им за съприкосновение с парите в брой – банкоматите. Това вече се случва на само в пограничните райони, но и във вътрешността на страната, алармира БАНКЕРЪ.

Без достъп до пари в брой са най-вече райони с население предимно от възрастни хора, които изпитват най-големи затруднения с придвижването си до друго населено място и в същото време не знаят как да използват онлайн банкирането.

За по-малко от 2 години без банкомати са останали редица села, сред които Крупник, Долно Осеново и Гърмен (област Благоевград); Семерджиево, Пиргово и Бъзън (област Русе); Горица и Каблешково (област Бургас) и други. Сред водещите причини за деинсталирането на ATM устройства обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

Тенденцията за оттегляне на банките от отдалечени райони и закриването на банкомати тревожи както жителите, така и местната власт. Парите в брой остават основно разплащателно средство там, а като цяло повече от 80% от плащанията у нас са кешови. Този процент е дори още по-висок извън големите градове.

„Все повече малки населени места в България остават без директен и бърз достъп до пари в брой”, пише в проучване на международна финансова компания Euronet. Наблюдава се тенденция клоновете на банките в отдалечени райони да затварят, а банкоматите да се премахват, което създава редица проблеми за местните жители. Те често са принудени да пътуват десетки километри до съседния град, за да се сдобият с кеш.

Местната власт се опитва да реши проблема, какъвто е красноречивият пример на русенската община Ветово. Тя беше на път да остане без банкомат, след като преди месец ДСК затвори единствения банков офис в малкото градче. Хората там бяха отчаяни, че ще трябва да пътуват до други населени места, за да получават заплати и пенсии. Общината, която има сметка в същата банка, е не по-малко притеснена, защото така ще се наруши работата на администрацията ѝ.

„Проблемите с банковия клон започнаха края на октомври миналата година, когато ни съобщиха устно, че предстои закриването на единствения банков офис в град Ветово, който е общински център. В края на ноември получихме писмо, че на 10 януари офисът ще бъде закрит„, разказа Мехмед Мехмед – кмет на Община Ветово.

Това беше огромен проблем за обслужването на общинските сметки, защото най-близкия клон се оказа на… 40 километра.

„През ден служители на общината трябваше да пътуват до Русе, за да извършват различни банкови операции„, каза кметът.

Мехмед припомни, че в началото на годината е времето, когато се събират различни данъци и такси и ежедневно се генерират сериозни суми, което създава допълнителни проблеми пред общинската администрация.

Проблемът обаче е на път да се реши, показа проверка на „БАНКЕРЪ”. На 18 март т.г. общината успешно е направила търг сред банките за отдаване под наем на помещение в нейната сграда, където да бъде инсталиран банкомат. Търгът е бил спечелен от ОББ.

Подобен е и случаят в село Пиргово, където до миналата пролет е имало банкомат, който е обслужвал нуждите на около 2000 жители. Обслужвал е също и жителите на село Мечка. През февруари кметът Стефан Барбуков алармира, че в сайта на банката има съобщение, че тя изтегля устройствата си и че няма обяснение за това решение. Магазините в селото започват да записват на вересия, защото хората нямат пари, а 60% от тях са пенсионери.

Драмата в село Бързия, Берковска община на пътя от София за Видин засега е решена, докладваха пред „БАНКЕРЪ”от кметството. Това беше първото населено място, където проблема лъсна още в края на 2019 година. Но ОбС-Берковица, местният парламент, взе решение в село Бързия да бъде монтиран банкомат в изпълнение на социални дейности в полза на населението там. Жителите на селото са 1401 души по постоянен адрес и това налага поставянето на такова устройство. Общинският съвет възложи на кмета на селото да сключи договор за наем с ОББ, а разходите по доставката и монтажа на АТМ ще се поемат от кметството.

Колкото и да са гъвкави местните власти обаче, не винаги се стига до разбирателство с банките, коментираха кметове. „Като сложат чертата на приходите и разходите, много банки категорично отказват сътрудничество или искат скандално ниски наеми на общинска площ, която не можем до си позволим”, обясняват те.

Според някои анализатори, фенове на държавния капитализъм, е крайно време на пазара да има и държавна банка, която да предлага услуги подобно на останалите търговски банки и да има клонове не само в големите градове, но и в малките общински центрове и населени места както е в случая. Това щяло да има и голям социален ефект от гледна точка на обезлюдяването на провинцията.

Защото като нямаш достъп до адекватна медицинска помощ, като няма полицейско присъствие, като няма качествени и бързи административни услуги, като няма качествено образование, като няма работа, като няма развлечение за младите, като няма пътища и транспорт и накрая като няма и банка и банкомат и за какво да живее човек в провинцията или на такова място.

После не се чудете защо София е мръсна, презастроена, няма къде да се паркира и населението ѝ постоянно се увеличава. Държавата пък – като цяло, се обезлюдява, защитават тезата си феновете на силната държава. И донякъде са прави! Все пак живеем в XXI век!

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/banki-dezertirat-ot-bitkata-za-klienti

сподели ме

Continue Reading