Пулсоксиметър – един малък уред с голямо търсене

1
180
Добави коментар
healthzone.bg
healthzone.bg

Пулсоксиметър – познат още като оксиметър

С настъпването на втората вълна на Ковид 19, този малък уред се превърна в един от най-търсените на пазара. Претоварената болнична система и нуждата от следене на жизненоважни показатели в домашни условия ескалираха неговата популярност.  За това спомогнаха и стотиците реклами в соцалните мрежи както и изказванията на различни медицински специалисти в национален ефир.

Този малък медицински уред измерва пулса и наситеността на кислород в кръвта изключително лесно. Поставяте показалеца се в уреда, натискате старт бутона и показателите ви излизат на дисплея.

Термакс-Контек Пулсоксиметър Регистрирано медицинско изделие.

Ексалирала популярност по време на пандемия

Вече едва ли има човек който не е чувал какво е пулсоксиметър. Високата му популярност обаче доведе до това множество фирми който никога не са се занимавали с медицински изделия да се възползват от нарастналото търсене и да предлагат уреди с неясен произход и съмнителни качества. Вероятно моного от вас са попадали на клипове в социалните мрежи как такъв уред измерва пулса на химикал или четка за коса. За да не си хвърляте парите на “вятъра”, горещо ви препоръчваме да изберете уред който се продава в аптечна мрежа. Който е СЕ сертифициран, има нужната инструкция на български и гаранционна карта. Тъй като оксиметрите са “Медицински изделия”, уредът трябва да е регистриран като такова и да се предлага от дистрибутори който са лицензирани да извършват тази дейност. Регистър на лицензираните търговци може да видите тук. Класификацията на пусоксиметъра е Клас II b, (MDD93 / 42 / EEC IX Правило 10.

Основни приложения и обхват

Пулсовият оксиметър се използва за измерване на насищането на човешкия хемоглобин и честотата на пулса през пръста. Както и да показва интензивността на пулса чрез лентов OLED дисплей. Продуктът е подходящ за използване в семейството, болницата. Социалните медицински организации, за измерване насищането на кислород в кръвта и измерване на пулса.

SpO2

Нормалните стойности на SpO2 (кислородна сатурация на артериална кръв) варират между 95-99%
Диапазона на измерване трябва да е между 70-99%

ПУЛС

Нормалните стойности на сърдечният пулс варират между 60 – 100 удара/мин
Диапазона на измерване трябва да е между 30-250 bpm – удара в минута

Надяваме се да сме били полезни с предоставената информация. Винаги може да се обръщате за съвет към нашите специалисти. Последвайте ни във Фейсбук