Гранитогрес на отлични цени!

1
171
Добави коментар
pepimili
pepimili

Гранитогрес на отлични цени!

При керамичните плочки има основно типово разделение свързано с технологията на производство и предназначението им, условно в три основни категории: фаянсови плочки за баня, теракота и гранитогрес. За да не изпадаме в подробности за спецификата на материалите, съотношението на съставките и стъпките при производството им и за да бъде максимално ясно вероятно би било добре да направим елементарно и ясно разграничение само за типа предназначение. Всъщност само тези знания ще бъдат необходими и при избора на съответните плочки. Първата категория говори за себе си само с името си, а именно фаянсови плочки за баня. Те са предназначени само за стенен монтаж и то на места които не са под влияние на студ и мраз. Това е така тъй като фаянсовите плочки не са издържливи на натоварвания и не са мразоустойчиви. Това какъв размер ще бъдат и дали покритието им ще бъде гланцирано или матирано не е от значение за качествените им характеристики и създава разлики само във визуалното възприятие.

Втората категория са керамичните плочки тип теракот.

Това са подови плочки които могат да се ползват в баня или друго вътрешно помещение. Те също не са мразоустойчиви и не са подходящи за монтаж на тераси и балкони например. Плочките тип теракот са малко по-устойчиви на натоварвания в сравнение с фаянсовите плочки за баня, поради което се монтират на пода. Въпреки това обаче те не са препоръчителни за употреба в помещения като тип търговски обекти например, тъй като не са с такава якост достатъчна да поемат по-големи натоварвания. Ествествено по подразбиране няма никакъв проблем при желание да бъдат монтирани на стена.

Третата категория предмет на нашата статия са керамичните плочки тип гранитогрес. Този тип плочки се характеризират с изключителна якост и мразоустойчивост. Това ги прави подходящи за монтаж без ограничения. Всеки качествен гранитогрес може да бъде използван за монтаж на стена и на под, независимо дали ще бъде на закрито или на открито, включително и на места с много интензивно ползване. По-важното вероятно е това, че гранитогрес може да се монтира на открити площи, като тераси, балкони, стълбища и други. В последните години плочките тип гранитогрес претърпяха множество метаморфози с оглед на това, че сега има многогобразие от размери, покрития и анатомия. Например от край време сме свикнали с гранитогрес кай който дълги години се предлагаше в един от най-популярните размери 33х33см. Може да се каже, че това съвсем не е бил най-естетически издържаният вариант, но със сигурност продължава да има своето търсене дори само поради причината, че множество от монтажниците на керамични плочки не съумяват да се справят достатъчно добре с полагането на по-големи размери.

По естествен път по-големите размери гранитогрес се наложиха във времето.

Първо станаха популярни кваратните модели 40х40см, 45х45см и 60х60см, а след това се наложиха и правоъгълните размери от 30х60см до 60х120см. Нещо, което често съпътства по-големите размери, е допълнителната обработка известна като калиброван гранитогрес. Това прави плочката идеално равна от всички краища и позволява подредбата на плочките една до друга с минимална фуга. Вероятно тук е добре да вметнем факта, че никак не е удачно да се лепят плочки без никаква фуга. Това би отнело възможността за перфектно запечатване на пода, което би довело до проникване на влага под плочките, а също така най-лекото слягане на сградата или земетръс би довело до напукване на плочките. Вероятно едно от нещата което трябва да се вземе предвид при избора на гранитогрес е къде ще бъде положен. Например ако ни е необходим за външна тераса е добре да се подбере модел, който да бъде с покритие, което не се хлъзга толкова както гланцираните варианти. Гранитогрес за тераси в София често се среща и като тип наподобяващ камък. Когато го избираме за стълби, в случай че са външни би важало същото както при избора на гранитогрес за външна тераса. Ако избираме за коридори или за кухня ще заложим изключително на дизайн вместо на функционалност. Напоследък пък стана модерно в София да се търси гранитогрес за баня, вероятно защото масово потребителите искат големи плочи.

Често чуваме словосъчетанието гранитогрес цени и това е малко озадачаващо в някои случаи, тъй като често очакванията са за сходна цена, но в случая размерът има значение. По-големите размери са значително по-скъпи, както и калиброваните модели. Обикновено ако търсим евтин гранитогрес в София или където и да било, правилното е не да се търси подходящият магазин, а просто да се търси евтин гранитогрес тип „сол пипер“. Казваме го по-скоро на шега. Идеята е че е малко вероятно хем да бъде голям размер и с хубава шарка и качествени показатели, хем да бъде евтин. Може да се намери например евтин италиански гранитогрес в София, но той вероятно ще бъде съпроводен с малки недостатъци като например отклонения в геометрията, недостатъци в глазурата или счупени ръбчета. 

Естествено няма спор, че керамичната плочка тип гранитогрес е най-устойчивата сред всички, а в някои отношения и естетически най-издържана. Напоследък все по-често се среща полагането на гранитогрес в баня и това вероятно излиза на по-ниска цена от това да се сложат фаянсови плочки за баня. Това е вярно в случаите в които ще се дадат много пари за декорация в банята, като фризове и декорни плочки, а цената при гранитогреса е на квадрат. Така, че за онези които не са се сетили за тази възможност даваме тема за размисъл.