Пилотираният космически кораб Крю Драгън успешно се разкачи и повторно скачи с МКС!

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“, заснет днес, на 5-ти април, по време на преместването му от един към друг адаптер на МКС. Photo credit : NASA

5 април 2021 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Поредният исторически миг за комерсиалната пилотирана космонавтика на САЩ! Днес, на 5-ти април в 13:30 ч. българско време, пилотираният космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ с астронавтите Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи се разкачи от предния адаптер на модула „Хармън“ на Международната космическа станция. Корабът се отдалечи на 60 метра от станцията, след което се върна и извърши повторно скачване към страничния адаптер. 

Никога досега пилотиран космически кораб, собственост на частна фирма, не е извършвал разкачване и повторно скачване с орбитална станция.

Процедурата беше важна с оглед бъдещите планове за МКС. В края на април предстои изстрелването на друг „Крю Драгън“ с астронавтите Шейн Кимброу, Меган МакАртър, Тома Песке и Акихико Хошиде. Необходимо е предният отсек да бъде свободен, за да може въпросният „Крю Драгън“ да се скачи с орбиталния комплекс. От друга страна настоящият „Крю Драгън“ ще се завърне на Земята в края на този месец или в началото на май. Така той ще освободи страничния отсек за пристигането на товарния кораб на СпейсЕкс „Карго Драгън“. Необходимо е „Карго Драгън“ да бъде стикован именно със страничния отсек, тъй като ще превозва нови слънчеви батерии за МКС и те трябва да бъдат извадени от роботизираната ръка „Канадарм 2“ (което не би било възможно ако корабът се скачи с предния отсек, тъй като е извън обсега на ръката).

Предстоят натоварени дни за пилотираната космонавтика навръх честването на 60-годишнината от полета на първия космонавт Юрий Гагарин. На 9-ти април ще излети руски кораб „Союз МС-18“ с Олег Новицкий, Пьотр Дубров и Марк Ванде Хай. След като той се скачи с МКС, екипажът на станцията ще се състои временно от 10 души (шест доставени от руските кораби „Союз“ и четири от американския кораб „Крю Драгън“). 

На 17 април трима от екипажа, Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, ще се разкачат от станцията заедно с кораба си „Союз МС-17“ и ще се завърнат на Земята. Следва стартът на „Крю Драгън“ на 22 април с Кимброу, МакАртър, Песке и Хошиде.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/