ГЕРБ отново първа политическа сила, БСП трети след „Има такъв народ“

1
420
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Седем партии влизат в 45-ото Народно събрание, сочат резултатите от паралелното преброяване на гласовете от парламентарните избори на 4 април

ГЕРБ печелят за пети пореден път парламентарните избори, този път с приблизително 1/4 от гласовете, а БСП остават трета политическа сила, като отстъпват на партията, основана от Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

Самият тв водещ оповести чрез „Фейсбук“, че се е самоизолирал заради симптоми на COVID-19, и коментира: „Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна.“

Според паралелното преброяване на 100% от гласовете, извършено от „Алфа рисърч“, ДПС и „Демократична България“ си оспорват четвъртото и петото място с по около 10% подкрепа от избирателите. От новите политически играчи 4-процентната бариера, макар и с малко, прескача също коалицията на Мая Манолова и т.нар. „Отровно трио“, които се обединиха с още няколко формации под името „Изправи се! Мутри вън!“.

От досегашните коалиционни партньори на ГЕРБ в 45-ото Народно събрание има шанс да влезе само ВМРО с 4%. НФСБ на Валери Симеонов, които се коалираха с „Воля“ на варненския бизнесмен Веселин Марешки, остават извън парламента, но с над 2% поне ще получават партийна субсидия, също като друга варненска партия – „Възраждане“ на Костадин Костадинов, и БНО – партията мандатоносител на „Българското лято“, основано от бизнесмена изгнаник Васил Божков.

Подобен шанс може да споходи и отцепилия се от ГЕРБ Цветан Цветанов с неговите „Републиканци за България“. „Атака“ на Волен Сидеров обаче регистрират най-ниския си резултат досега – под 1%. Идентичен неуспех има и друга малка партия, която в миналото е била не само в Народното събрание, но и в управлението  – АБВ, която беше привлякла сред своите кандидат-депутати инфекциониста доц. Атанас Мангъров.

Разпределението на мандатите при такива резултати изглежда така:
коалицията на ГЕРБ и СДС – 69 депутатски места,
„Има такъв народ“ – 47,
„БСП за България“ – 43,
ДПС – 30,
обединение „Демократична България“ („ДА България“, ДСБ, Зелено движение) – 27,
„Изправи се! Мутри вън!“ – 13,
ВМРО – 11.

Избирателната активност е била 47,5%, като „Не подкрепям никого“ в бюлетината са отбелязали 1,5% от гласоподавателите, обобщава БНТ.

Във видеообръщение на живо, пред дома си в Банкя, лидерът на ГЕРБ – премиерът Бойко Борисов, призова към мир опонентите си, наричайки ги „мили мои“:

„Аз ви предлагам да сложим експертите, да сложим хората, да поемем отговорност и да направим за България до декември максимални усилия, за да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре. Тогава вече всичко е ясно.“

Той посочи, че за него е най-добре в парламента да има максимално голяма представителност – защото истинската политика се правела там, а освен това му омръзнало да носи отговорност сам.