Частната руска космическа компания КосмоКурс ще бъде закрита

1
97
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация на микроракетата на КосмоКурс

6 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Перспективната частна компания КосмоКурс, която разработваше микроракети и суборбитален пилотиран космически кораб за туристически цели, ще бъде закрита. 

Новината бе съобщена лично от основателя на фирмата Павел Пушкин за РИА Новости. 

Причината за ликвидацията на КосмоКурс се корени в невъзможността да се координира проектът с местните власти (космодрумът трябваше да е в Нижеградската област), както и в невъзможността да се получи разрешение от Министерството на отбраната на Русия за строежа на пилотираната ракета. 

Понастоящем в компанията работят 50 конструктора. Те са получили изискуемото двумесечно предизвестие преди да бъде даден ход ликвидацията. Тече консултация с Роскосмос уникалният екип да бъде назначен в една от научните институции на държавната агенция.

Напомням на читателите, че КосмоКурс не е първата фирма, която бива съсипана в Русия заради административни пречки. Перспективната руска фирма Даурия Аероспейс беше принудително докарана до фалит, след като беше създала спътници с финансиране от Роскосмос и когато те претърпяха провал, държавната агенция си поиска парите обратно.

Ето какво казва блогърът Виталий Егоров, един от някогашните участници в проекта Даурия, за ликвидацията на КосмоКурс:

„Ето ти, бабо, ден на космонавтиката! Най-мощната в кадрово отношение компания на Русия ще бъде закрита. „КосмоКурс“ беше красив проект, ръководен от професионален ракетчик, ориентиран към потенциално безграничен пазар, само с двама конкуренти по света и с крупен инвеститор“.

Това е положението в Русия, драги зрители. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/