Таванни вентилатори за апартамент – разновидности и характеристики

15
447
Добави коментар
hlape
hlape

Author admin Published by април 7, 2021

Тази статия достига до Вас благодарение на:

Таванни вентилатори за апартамент: разновидности и техните дизайнерски характеристики За да се създаде микроклимат и да се поддържа необходимата температура в помещението, са изобретени много устройства и устройства, основното място сред които са заети от климатици. Но те са скъпи и изискват специални умения за инсталиране. Понякога е необходимо да се включат и професионални работници. Ето защо, вместо климатик, можете да използвате по-евтина и опростена опция – вентилатор на тавана.

Основните предимства на таванния вентилатор
Потреблението на енергия е почти наполовина по-малко от това на другите охладителни системи.Възможност за едновременно инсталиране на няколко устройства в една стая.Инсталирането няма да отнеме много време и усилия в сравнение със същия климатик.Атрактивен дизайн.Вентилаторът на полилея ще се впише добре в интериора на кухнята и ще замени други охлаждащи устройства, които са големи и заемат много място.
Класификация на вентилаторите за таван

Според вида на предназначението тези устройства се разделят на такива, които се смесват и изтеглят въздух. Според видовете работни колела устройствата се подразделят на аксиални (те също са с лопатки) и центробежни (те също се наричат ​​турбини).

Механизмите на таванните турбини са много големи. Това прави невъзможно използването им в жилищни помещения.

Повечето от моделите, които се предлагат от съвременния вътрешен пазар, са окачени на таванната повърхност с помощта на специални крепежни елементи или монтирани чрез вграждане в предварително подготвен отвор в тавана от окачен или опънат тип.

Висящи типове вентилатори

Таванният вентилатор по своя дизайн има работно колело, което създава въздушни потоци или участва в смесването на въздушните маси. Остриетата са направени от най-различни материали. Те могат да бъдат пластмасови, дървени, метални или стъклени. Устройството работи благодарение на вградения електрически мотор.

Всеки модерен вентилатор на тавана с лопатки съдържа елемент за регулиране на скоростта на въртене на работното колело. Днес много производители са разширили функционалността на това устройство, като са добавили нови функции. Те включват:

Реверсивен режим – обратна ротация. Ще бъде полезно в стаи с ниски тавани. Също така, използвайки този режим, вентилаторът може да се използва както през летния, така и през зимния сезон. Въздухът, който е бил насочен надолу, ще бъде пренасочен нагоре. Това няма да причини дискомфорт или неудобства. Оборудван със специален сензор, който реагира на присъствието на хора в стаята и включва механизма. И обратно, когато в стаята няма никой, устройството автоматично се изключва, като същевременно пести енергия. Таванният вентилатор по своя дизайн има винт с регулируема стъпка, с който можете да регулирате работата на механизма чрез регулиране на лопатките. Възможност за вграждане на осветителното устройство

Вентилаторен полилей – оригинален и естетически приятен

Вентилаторният полилей е изобретен за първи път в САЩ през първата половина на 20-ти век. По това време вентилаторът беше много търсен, така че конкуренцията между производителите на това устройство започна да расте. Трябваше да се създаде нещо ново. Някои фирми започнаха да доставят конвенционалния таванен вентилатор със система за осветление, което доведе до въвеждането на полилея на вентилатора, който успешно се използва в съвременния ежедневен живот.

Това устройство може да поддържа необходимия микроклимат в стаята, като същевременно поддържа желаното ниво на осветеност. Механизмът може да се управлява с помощта на превключвател или верига. Съществуват и модели, оборудвани с дистанционно управление, което дава възможност за регулиране на работата на вентилатора и осветителното устройство с едно натискане на бутон.

Как да изберем правилния полилей за вентилатор?

Реверсивните вентилатори са много по-полезни и функционални от конвенционалните вентилатори. Те могат да се използват по всяко време на годината. За определена стая трябва да изберете подходящия вентилатор на тавана. Вентилаторният полилей не се препоръчва за монтаж в помещения с висока влажност (вани, сауни, бани). И за използване на улицата, верандата или верандата, трябва да закупите специални модели с трайни остриета. Лопатките трябва да бъдат направени от топлоустойчив материал, който не се топи, тъй като по време на работа вентилаторът може да абсорбира топлината от лампата Особено внимание трябва да се обърне на таванния вентилатор с маркировка „Energy star“. Тя казва, че този модел създава циркулация на въздуха по-ефективно, за разлика от конвенционалните модели. Таванният вентилатор с големи широки лопатки е най-добре да се инсталира в помещения, където има много свободно пространство. За помещения с високи тавани трябва да изберете вентилатор, който се управлява с помощта на дистанционно управление, тъй като ще бъде доста неудобно и трудно да се достигне всеки път до контролния елемент на самото устройство.