Метеорологичната станция на борда на Пърсъвиърънс направи първите си измервания на Марс

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 април 2021 г. 08:05 ч. Метеорологичната станция MEDA на марсохода „Пърсъвиърънс“ е направила първите си измервания, съобщава НАСА. Макар че на 19 февруари, ден след кацането, тя е била включена тестово само за 30 минути (тъй като все още основната научна мисия не е започнала), данните са потвърдили, че MEDA е оцеляла по време на космическото пътешествие.

MEDA притежава широк набор от прибори, които могат да измерват скоростта и посоката на вятъра, атмосферното налягане, относителната влажност, температурата на въздуха, температурата на повърхността и радиацията. Станцията е програмирана да записва данни на всеки час, независимо дали „Пърсъвиърънс“ е включен или не, през деня и през нощта.

След като инженерите получиха първите си сведения, те показват следното: температурата на Марс е била -20oC в началото на измерванията, а половин час по-късно, преди станцията да се самоизключи, тя е паднала до -25oC. 

Атмосферата не се оказа толкова запрашена, колкото е в района на кратера Гейл, където работи другият марсоход на НАСА „Кюриосити“. Измереното атмосферно налягане от „Пърсъвиърънс“ е 718 Паскала.

Делтата на кратера Йезеро. Photo credit : NASA/JPL-Caltech