УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-18 с трима души на борда излетя към МКС!

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на излитането на кораба „Союз МС-18“. Photo credit : NASA TV 

9 април 2021 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 10:42 ч. от космодрума Байконур в Казахстан излетя ракетата „Союз-2.1а“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-18“ и трима души на борда. Девет минути по-късно корабът се отдели благополучно от третата степен на ракетата-носител и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция. 

Очаква се скачването да е факт в 14:07 ч. българско време. „Союз МС-18“ ще се стикова към малкия модул „Рассвет“. 

На борда на космическия кораб пътуват космонавтите Олег Новицки и Пьотр Дубров, както и американският астронавт Марк Ванде Хай. Това е трети полет за Новицки, втори за Ванде Хай, а Дубров е новакът в днешната мисия.

Тримата ще се присъединят към сега живеещите на МКС Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков, Шанон Уокър, Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Соичи Ногучи. Благодарение на двата руски кораба „Союз“ и „Крю Драгън“, поне временно екипажът на МКС ще стане десетчленен.

Самият факт, че „Союз МС-18“ излетя около годишнината на Юрий Гагарин, беше причина Роскосмос да направи символичен жест във връзка с това велико празненство. Корабът е кръстен на името на първия космонавт:

Космическият кораб „Союз МС-18“ е кръстен „Ю.А. Гагарин“. Photo credit : NASA / Bill Ingalls

След пристигането на „Союз МС-18“ и превръщането на екипажа на МКС в десетчленен, това ще постави на дневен ред интересен проблем. На станцията има само седем места за преспиване. Тъй че поне част от астронавтите ще трябва да нощуват не къде да е другаде, а на борда на американския кораб „Крю Драгън“. Съгласно информацията от Еveryday Astronaut, Марк Ванде Хай е поискал да е един от тези хора, но изненадващо неговата колежка Кейтлийн Рубинс е предложила да спи в „Крю Драгън“ вместо него. „Тя си е направила цял списък за нещата за които трябва да се погрижи за мен, а аз бях много докоснат от това“, съобщава Ванде Хай. В космоса астронавтите и космонавтите развиват тесни, почти семейни отношения.

Видеозапис от днешното изстрелване: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/