Как да четем мисли – телепатия – КАРМА И СЪДБА – Статии

7
Добави коментар
mikael
mikael

Телепатията и други подобни способности могат да бъдат разбрани едва след като по-добре се осмисли природата на силите, еманациите, излъчванията и енергийните потоци. Трябва да се разбере също, че едва след като съответните центрове започнат съзнателно да бъдат използвани, ще бъде възможно да се постигнат плодотворни резултати.

Например, ако емоционалният човек, използващ предимно центъра на слънчевия сплит, се опита да осъществи връзка с умствен тип човек, това ще породи единствено объркване. Двете страни използват различни центрове. Те са чувствителни спрямо едни типове сила и са невъзприемчиви спрямо други. Някои хора, макар да са умствено поляризирани и следователно чувствителни към сходни вибрации, правят опит да осъществят телепатична връзка, когато една от страните е в емоционално напрежение, поради което е нечувствителна, или когато едната страна е прекалено заета с определен ментален проблем и е обградена със стена от мисъл-форми, което я прави недостъпна за впечатления. От казаното можете да се убедите, че непривързаността е необходимо качество и условие за успех в телепатичната работа.

Проблемът, който се получава при обучаващи се в телепатична чувствителност, се дължи на две неща:

Първо, кое от вашите три тела е най-активно; това показва къде субективно живеете през по-голямата част от времето.

Второ, кой от центровете ви е най-действен и чрез кой център най-лесно се приспособявате към съвременните условия на живот. Има се предвид следното: къде най-вече е фокусирана жизнената ви енергия и къде максимално се проявява вашата сетивна енергия. Разбирането на този факт ще ви даде възможност да работите по-добре и да експериментирате интелигентно. Затова наблюдавайте себе си внимателно, но без личен елемент, ориентирайте се за причините и следствията при получаваните резултати, тъй като само така ще натрупате необходимите знания.

Третият тип телепатична работа е от душа към душа. Това е най-висшият възможен за човечеството тип телепатична работа, онази форма на общуване, чиято заслуга са всички вдъхновени писания, притежаващи действителна сила- световните Писания, просветлените речи, вдъхновените оратори и езикът на символизма. Тя е възможна само когато е налице интегрирана личност, способна да се фокусира в съзнанието на душата. В същото време умът и мозъкът трябва да поддържат съвършена връзка и изравняване.

Моята цел е да осветля още повече науката за общуването, чието начало е положено от осезанието и което се развива чрез звука, символите, думите и изреченията, езиците, писането, изкуството и т. н., за да достигне етапа на висшите символи, вибрационния контакт, телепатията, вдъхновението и просветлението. Работата на телепатичните комуникатори е една от най-важните в настъпващата нова епоха и ще е полезно да се добие известна представа за нейното значение и техниките й. Ще резюмирам накратко изложеното по-горе с констатацията, че у индивидите:

1. Телепатичното общуване се осъществява между тяхната:

а) Душа и ум. б) Душа, ум и мозък.

Това засяга вътрешното им индивидуално развитие.

2. Телепатичното общуване между индивидите се осъществява:

а) Между две души.

б) Между два ума.

в) Между два слънчеви сплита (следователно, чисто емоционално).

г) Между всичките три аспекта едновременно (в случаите на много напреднали хора).

3. Телепатично общуване се осъществява и между:

а) Учителя и Неговите ученици или ученик.

б) Учителя (и Неговата група) и групата или групите на сензитивите и стремящите се на физически план.

в) Субективните и обективните групи.

г) Окултната Йерархия и групите от ученици на физически план.

д) Йерархията и Новата Група Световни Служители, за да въздейства на човечеството и да бъде приближено то към целта.

Това засяга новата наука за груповото телепатично общуване, чието най-низше проявление представлява добре познатата стадна или масова телепатия. Инстинктивната телепатия се проявява при полета на птиците, когато те действат като единно цяло, или животинската телепатия, която тайнствено насочва придвижването на стадата от животни и е в основата на бързото предаване на информация у първобитните раси и неразвитите народи. Всичко това са примери за низше проявление на вътрешната духовна реалност. Междинен етап на инстинктивната активност, основаващ се главно върху реакциите на слънчевия сплит, може да бъде наблюдаван в съвременната масова психология и общественото мнение. Както ви е известно, те се отличават с емоционалност, неразумност, астралност и непостоянност на изказа. Общественото мнение търпи чести промени, с тенденция да се измества от т. нар. „интелигентно обществено мнение“, но засега това става бавно. То включва активност на гърления център и центъра аджна. Следователно имаме:

1. Инстинктивна телепатия.

2. Ментална телепатия.

3. Интуитивна телепатия.

Напомням ви от самото начало, че чувствителността към мислите на Учителя, чувствителността към света на идеите и чувствителността към интуитивни впечатления са все форми на телепатична чувствителност. При всяко обмисляне на тази тема трябва да се вземат под внимание следните три главни фактора:

1. Иницииращият агент. Целенасочено използвам тази дума, защото способността да се работи телепатично и като иницииращ агент, и като получател, е тясно свързана с посвещението и представлява един от признаците, че човек е готов за този процес.

2. Получателят на онова, което му се изпраща на „крилете на мисълта“.

3. Средството, чрез което се предават мисли, идеи, желания, впечатления, т. е. някаква форма на знание. Това е най-простото представяне на основните механизми на процеса и показва най-елементарното разбиране на мисълта, често срещана в Бхагавад Гита и завоалирана с думи, които на Запад превеждаме като: Знаещ, Поле на Знанието и Узнаващ. Вероятно често са ви казвали, че всяка свещена книга, като например Бхагавад Гита, има различни тълкувания в зависимост от еволюционната точка на читателя или на търсещия истината.