Европейски футболисти отказаха да коленичат в подкрепа на BLM

1
133
Добави коментар
Novetika
Novetika

Националните отбори на Чехия и Полша отказаха да коленичат в подкрепа на каузата на BLM („Животът на чернокожите е от значение“) за „антирасизъм“.

Чешките футболисти заявиха позицията си преди среща с националния отбор на Уелс на 30 март 2021 г.

„Във връзка с събитията напоследък, ръководството на чешкия национален отбор по футбол, заедно с Чешката футболна асоциация, обявява, че националният отбор ще запази неутралитет по отношение на определени теми, които получиха отзвук в спортните среди“, цитира изявление на Чешката футболна асоциация английското издание Sun.

„Става въпрос за инициативата на BLM, във връзка с която някои играчи коленичат преди футболните мачове. В израз на подкрепа към борбата с расизма и други прояви на дискриминация, ксенофобия и антисемитизъм, играчите на чешкия национален отбор ще посочат към емблемата на УЕФА, „Respect“, разположена върху левия ръкав на техните тениски“, се казва още в изявлението.

Целта на програмата „Respect“ е да работи за единство и уважение към пола, расата, религията и способностите на всеки човек.

Подобна беше реакцията на полския национален отбор по футбол преди мача с националния отбор на Англия на 31 март 2021 г.

„В навечерието на мача с Англия на ‘Уембли’, полските играчи възприемат неутрална и аполитична позиция относно инициативата на BLM“, се казва в изявление на Полската футболна асоциация, цитирано от Sun.

„В същото време подчертаваме, че всички представители на Полша са солидарни срещу всякакви прояви на расизъм и нетърпимост. В своите действия, Полската футболна асоциация винаги се ръководи от откритост, спазване принципите на равенство, толерантност и равни права на всички хора, независимо от местоживеене, цвят на кожата, религия и политически виждания.“

През септември 2020 г. от английския Куинс Парк Рейнджърс обявиха, че няма да коленичат, защото това не води до промяна.

„Посланието изгуби смисъл“, заяви спортният директор Лес Фърдинанд, цитиран от BBC.

„Не е по-различно от претенциозен хаштаг или хубава значка.“

Други два отбора от английския футболен шампионат — Брентфорд и Борнемут — също обявиха, че ще спрат да коленичат преди мачовете си по същата причина.

Играчите, коленичили на стадионите на Милуоу и Колчестър Юнайтед през декември 2020 г. в Англия, бяха освиркани от свои поддръжници.

Първият футболист от английската висша лига, отказал да коленичи в подкрепа на BLM, е играчът на Кристъл Палас, Уилфрид Заха. Според него, колениченето е „унизително“ и футболистите по-скоро трябва „да се изправят“ срещу расизма.

Голмайсторът на Нотингам Форест, цветнокожият Лайл Тейлър, също обяви, че няма да коленичи и заради това е бил „определен като расист“ от някои чернокожи. По думите му, BLM е „марксистка група“.

Първият спортист, коленичил в знак на протест срещу „антирасизъм“, е Колин Коперник, играч по американски футбол на Сан Франциско Фортинайнърс.

През 2016 г. Коперник седна по време на изпълнението на националния химн на САЩ и обяви, че „няма да стои прав в почит на държава, която потиска чернокожите и цветнокожите хора“.

При следващи мачове, вместо да сяда, той коленичи. Постепенно примера му последваха още играчи от цялата Национална футболна лига (NFL). С това те си спечелиха порицание от президента Доналд Тръмп, според който актът им е неуважение към знамето на САЩ и американските военни сили.