20 лесни начина за предотвратяване на рак

1
150
Добави коментар
maskk
maskk

Нека започнем с добрите новини: ако живеете здравословно, вече имате значително по-голям шанс да не се разболеете от рак.

Разбира се, първата линия на защита е диетата, упражненията и спирането на тютюнопушенето. Но последните научни изследвания предоставят редица изненадващи и достъпни начини за допълнително намаляване на риска от рак.

Опитайте тези прости насоки.

Филтрирайте чешмяната вода

Това ще намали излагането ви на химикали, реагенти, канцерогени и хормони. Ако предпочитате да пиете бутилирана вода, избягвайте пластмасовите опаковки.

 

Не пълнете резервоара за гориво на автомобила до край.

Това може да доведе до разливане на гориво и да генерира вредни изпарения, които увеличават риска от рак на белите дробове и кожата.

 

Мариновайте месото

Ако не можете да се откажете от пърженото месо, накиснете го в марината (например със смес от розмарин и мащерка) за поне час. Богатите на антиоксиданти подправки намаляват канцерогените в пърженото месо с 87%, според проучване от университета в Канзас.

 

Пийте кафе

Британско проучване от 2010г. установи, че пет или повече чаши кафе на ден намаляват риска от рак на мозъка, устата и гърлото с 40%. Проучването е направено с кафе с кофеин, въпреки че чаят също е добър вариант.

 

Следете количеството течности

Пийте много вода и други течности. Това намалява риска от рак на пикочния мехур и разрежда концентрацията на канцерогени в урината. Необходими са ви поне 8 чаши вода дневно.

 

Консумирайте по-тъмните сортове зеленина

Изберете по-тъмни сортове зеленина. Хлорофилът, който осигурява техния цвят, е показателен за наличието на голямо количество магнезий. Той може да намали риска от рак на дебелото черво, особено при жените. Ако на клетките им липсва магнезий, те могат да започнат да се делят неконтролируемо, което задейства туморния процес. Половин чаша спанак или салата на ден ще осигури 20% от дневната ви нужда от магнезий.

 

Яжте ядки

Техните високи нива на селен предпазват от рак на пикочния мехур, белите дробове и дебелото черво. Селенът не само блокира свободните радикали, но също така повишава имунната функция и също така инхибира растежа на кръвоносните съдове, които хранят туморите.

 

Не забравяйте за умерената физическа активност.

Бързото ходене 2 часа седмично намалява риска от рак на гърдата с 18%. Редовните упражнения изгарят мазнините, намаляват синтеза на естроген, който допринася за растежа на тумора. Достатъчни са 30 минути упражнения на ден.

 

Избягвайте химическото чистене

Разтворителят, използван за химическо чистене, може да доведе до рак на черния дроб, рак на бъбреците и левкемия. Изложени на риск са както хората работещи в химическо чистене, така и потребителите. По-малко токсични алтернативи за премахване на петна: ръчно измиване с мек сапун, сухо почистване с оцет.

 

Използвайте зехтин

Зехтинът е източник на витамини и антиоксиданти, които се борят с токсините и свободните радикали. Той предотвратява развитието на рак на гърдата, ендометриума, стомашно-чревния тракт.

 

Не пренебрегвайте избора на цвят в дрехите

Испански учени в своето проучване показаха, че сините и червените тъкани са много по-добри в защитата срещу UV лъчение и следователно срещу рака на кожата, отколкото жълтите и белите.

 

Доверявайте се на опита

За по-точна интерпретация на резултатите от рутинен преглед, консултирайте се с опитен лекар или потърсете „второ мнение“.

 

Дайте предимство на биологичните продукти

Яжте месо без хормони и антибиотици, зеленчуци и плодове без пестициди. Ако това е невъзможно, накиснете ги във вода за поне час преди употреба.

 

Не се пристрастявайте към фолиевата киселина

Никой не се съмнява в ползите от нея за бременните жени; използването й предотвратява вродени дефекти в плода. Но приемането на големи дози (400-1000 mg на ден) от синтетичното лекарство не си струва, особено ако ядете достатъчно количество зърнени продукти. Превишаването на нивото му заплашва да увеличи риска от рак на дебелото черво, белия дроб и простатата.

 

Погрижете се за насищането на организма с калций

Изследване на повече от 800 души показа, че приемането на 1200 mg калций на ден намалява риска от развитие на полипи (предракови лезии) на дебелото черво. Не забравяйте, че калцият се съдържа не само в млякото, но и в сиренето и ферментиралите млечни продукти.

 

Яжте пълнозърнести храни

Храни с висок гликемичен индекс: бял хляб, тестени изделия, картофи, сладкиши – те драстично повишават нивата на кръвната захар и допринасят за развитието на рак на дебелото черво. Това са резултатите от проучване, в което са участвали 38 000 жени. Някои предпочитат храни с висок гликемичен индекс, докато други предпочитат храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнести храни, зърнени храни, бобови растения).

 

Ограничете консумацията на алкохол

Американският национален институт по рака установи връзка между злоупотребата с алкохол (повече от 2-3 напитки по отношение на алкохола на ден), тютюнопушенето и честотата на рак на хранопровода. Освен това алкохолът е един от факторите за развитието на чернодробна цироза, резултатът от който може да бъде рак на черния дроб.

 

Обърнете внимание на болката и други симптоми

Ако усещате непрекъсната болка по тялото, колкото по-рано посетите лекар и се изследвате, толкова по-големи са шансовете ви да излекувате болестта.

 

Избягвайте ненужните прегледи с облъчване

Около 30% от CT сканирането може да бъде отказано, казват изследователите. Не забравяйте да попитате Вашия лекар дали можете да ги замените с други методи (например ултразвук). Това ще намали риска от левкемия и лимфом.

 

Внимавайте за теглото си

Отслабването е свързано с предпазване от рак на гърдата, яйчниците, шийката на матката и панкреаса.

 

Човек може сам да предотврати повечето смъртни случаи от развитието на рак, достатъчно е просто да се откаже от пушенето, да следи собственото си тегло, да установи правилно хранене, да води здравословен начин на живот и редовно се подлага на профилактични прегледи и тестове.