Нов абсурд в българското МВР: Бизнесмен заплашва разследващ журналист, полицията прави протокол на журналиста

2
184
Добави коментар
albenapet
albenapet

Снимка Булофто

Българското МВР не е като другите в нормалните западни държави, особено в отношението му към журналистите и към принципите на демокрацията по принцип.

Да я пази ли му е работата като в нормалните успешни държави или да се пази от нея му е функцията?

АЕЖ излезе с остра позиция срещу вътрешния ни министър заради негово действие. Асоциацията на европейските журналисти изпрати отворено писмо с предупреждение към вътрешния министър Христо Терзийски заради съмнения в „нарушаване на правата на журналистите“. 

Протоколът е отговор на действията на полицейски служители, които се опитват да съставят такъв на журналиста Димитър Стоянов от Bird.

Стоянов е предупреден да не общува с бизнесмен, обект на негово разследване.

Репортерът се опитва да се свърже с въпросния бизнесмен, единствено за да му зададе въпроси относно данни, на които се е натъкнал.

Според разказа на журналиста, бизнесменът отправя заплаха към него и му затваря телефона. Стоянов подава жалба срещу тази заплаха и резултатът е предупредителен протокол за самия репортер.

Друг случай, при който правата на журналист са нарушени от полицейски служители е насилието и задържането на Димитър Кенаров по време на антиправителствени протести на 2 септември 2020 г. Самият министър неглижира и направи всичко възможно за прикриването на полицейското насилие и незаконното задържане. 

Протоколът е изпратен в деловодството на МВР за подпис от предупреденото лице. АЕЖ си запазва правото да състави подобен предупредителен протокол и на следващия министър на вътрешните работи. Въпреки че са със спорна правна стойност, предупредителните протоколи са широко използвани от полицията. По тази причина и ние решихме да използваме този формат за комуникация с ръководството на МВР, пише eurocom.bg.

ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ