История на тренчкота

1
153
Добави коментар
svetla58
svetla58

Емблематичен и безспорен символ на английската елегантност и култура, но също така съществена част от френския стил, тренчкотът е облеклото, което съблазни Холивуд и даде живот на стотици безкрайно шикозни и завладяващи герои, от Мерилин Монро в „Да се любим“ до Одри Хепбърн в “Закуска при Тифани”.

Историята на тренчкота обаче не започва в Холивуд, тренчът е дреха, чийто произход датира още от началото на XIX век.

През 1853 г. Джон Емари – шивач на Mayfair – благодарение на развитието на технологиите и разработването на по-дишащи гумени покрития, произвежда  дъждобран, който дава името на компанията си, Aquascutum, а няколко години по-късно през 1856 г. Томас Бърбъри – шивач в Хемпшир – основава съименната си компания, като изобретява габардиновата тъкан на Burberry през 1879 г., която е най-устойчивата и дишаща тъкан, използвана за връхни дрехи.

Тренчът е еволюционно откритие и в в началото на ХХ век Бърбъри получава заповедта от английската държава да произведе военно горно облекло за армията, което също беше водоустойчиво, като по този начин се ражда тренчът от Първата световна война, двуреден, по-тесен в кръста и разпален дъното с подгъва под коляното, кръстено на шивашко списание през 1916 г. с термин, напомнящ на кални окопи. Маншетите са стегнати, коланът има D-образни пръстени за закрепване на аксесоари,, копчетата на врата могат да се затворят и предпазват от отровни газове, джобовете са дълбоки. Емблематичният цвят тогава билмеден, но през годините на войната се произвецда в цвят каки, ​​за да благоприятства камуфлажа.

Тренчкотът днес

Днес тренчът е връхно облекло, което през всеки сезон се преосмисля от дизайнери от цял свят, използвайки различни тъкани и често губи техническите си характеристики, но му придава собствен чар. Като например, черният кожен тренч, носен от Катрин Деньов в Belle du Jour, проектиран от Ив Сен Лоран през 1967 г.

Купи тренч Mango

Купи тренч DeFacto

Купи тренч Trendyol