Как да изберем удобен офис стол

17
294
Добави коментар
obiavite
obiavite

Author admin Published by април 16, 2021

Заседналият начин на живот, дори на работа често води до повишена умора, болки в гърба, подуване на краката и лоша стойка. В резултат на това се развиват различни заболявания на опорно-двигателния апарат и кръвоносната система. В някои компании подходът е, когато служителите прекалят на бюрото, да се преместят и да продължат работата си на удобен диван. В други, сериозно се инвестира за развлекателни атрибути, например маса за тенис, билиардна маса и други подобни, с които служителите да се разтоварят.

За съжаление подобни организации се срещат много рядко у нас, така че би било добре да проявите загриженост към хората по различен начин и да инсталирате удобни столове. Въпросът как да изберем офис стол притеснява тези, които работят от вкъщи. Въпреки по-малко строгите условия на работа, фрийлансърите също трябва да прекарват много часове пред компютъра.

 

Видове офис столове

Сред столовете за работа, както и сред работниците, има йерархия. Те са разделени на следните видове.

Директорски столове – това е най-уважаваната, скъпа и функционална група. Оборудван „до максимум“: могат да се вграждат всякакви настройки на позицията, облегалка за глава, масажор. Те подчертават статуса на собственика си. Тапицерията е най-често от естествена кожа в благородни нюанси. За служителите те изглеждат по-прости от предишните разновидности, а за декорация използват изкуствена кожа или текстил. Междувременно е важно продуктът да има максимален брой настройки. В крайна сметка обзавеждането се закупува за целия офис, а височината, теглото и структурата на тялото са различни за всеки. За да може седящият човек да нагласи мебелите за себе си и да има нужда от настройка. За посетителите периодът, който човек прекарва на такъв стол, е ограничен до няколко часа и не е необходимо да има широк набор от настройки. За заседателните зали и рецепцията ръководството използва по-скъпи опции с мека седалка, покривало от кожа или негов заместител и стилен дизайн. В по-малко важни помещения – във фоайето, за приемане от работници – се монтират прости видове с текстилна тапицерия. Има и други видове столове, например: за деца, за геймъри. Характеристиките на първия трябва да са подобни на стол за служители. Единственото нещо, тези столове се характеризират с намалени размери, адаптирани към височината и теглото на детето.

Моделите за игри за дома (геймърски столове) имат най-висока адаптивност и могат да се адаптират към всякакви желания на собственика. Геймърите прекарват на екрана по цял ден, така че този стол осигурява способността да заема различни позиции, до легналото положение. Дизайнът на продуктите също се откроява: те често са украсени с ярки елементи, понякога и с подсветки.

Характеристика на столовете за офис

Дизайн Удобството и здравето зависят от внимателността на дизайна и способността му да се адаптира към характеристиките на всеки отделен човек. Нека разгледаме основните елементи.

Основа Столовете са стационарни и мобилни. Както подсказва името, първият тип не означава постоянно движение и следователно не е оборудван с колела. Има следните основи:

„Конферентна основа“ – столове с крака или рамка; „Въртящ се подиум“ – имат стойка за крака и въртяща се седалка; „Стационарен пиедестал“ – наподобяват мобилни продукти с кръст, но без колела.

 

Основата на подвижните модели е кръст – дълъг крак с четири или пет „рамена“, към който са прикрепени колела. Тази част може да бъде направена от метал или пластмаса. Освен това, за разлика от предразсъдъците, предметите, изработени от висококачествена пластмаса, по нищо не отстъпват на металните по здравина и експлоатационен живот.

Целият товар от теглото на седналия по време на работа пада върху напречната греда. Средно всяка част може да издържи от 100 до 120 кг. Ако мебелите се купуват за пълноценен човек, тогава има смисъл да се обърне внимание на подсилени метални или стъклени полиамидни основи.

Когато седите, краката трябва да са плоски на пода, така че височината на стола трябва да се регулира. В повечето съвременни модели регулирането се извършва с помощта на лост под седалката и механизъм за повдигане на газ. Това е инертен газов цилиндър, разположен в основата.

Облегалка

Идеална облегалка е тази, която следва всички извивки на гърба и осигурява достатъчна опора. Желателно е в лумбалната област да се направи допълнителен завой или валяк, а по страни да преминат малки издатини. Това ви позволява максимално да разтоварите гръбначния стълб.

Тук е важно огъването да мине точно в долната част на гърба! Ето защо, когато купувате стол, не е за вас да намерите мебели с регулиране на височината на облегалката.

 

Седалка По-добре е да изберете формата на седалката, заоблена с малка депресия в центъра. Това ще ви позволи да се поберете удобно, да не се подхлъзнете или да нарушите кръвния поток.

Също така е важно седалката да се регулира по дълбочина. Установено е, че правилната позиция е, когато има пространство, равно на ширината на дланта от ръба на седалката до огъването на коленете (около 6 см). Ако е по-малко, тогава човекът ще започне да пълзи, а ако е повече, тогава ще се удави и за да се задържи, ще трябва да напрегне краката си.

Степента на мекота е отговорна за комфорта по време на работа. Разграничават се следните сортове:

твърд – пълнещият слой в седалката е тънък или изобщо липсва (това е в столовете за посетители). Да си дълго време на такива столове не е удоволствие; средна твърдост – има малък слой от пяна или полиуретанова пяна. Можете да седнете на тях, без да се уморявате много по-дълго; меки – в допълнение към голямо количество пълнител, те са оборудвани с пружинен блок. Предпочитан за тези, които прекарват дълги периоди от време на работното място и е най-добрият вариант за заседнала работа.

 

Подлакътници Някои модели нямат подлакътници. Но е допустимо да останете на тях само няколко часа: след това ръцете и гърбът се уморяват. Оказва се, че за работни задължения трябва да дадете предпочитание на столове с дръжки.

Когато работите на компютър, ръката и предмишницата в идеалния случай лежат на едно и също ниво, което означава, че подлакътникът трябва да бъде равен по височина на масата. Оттук и заключението, че височината трябва да се регулира. В противен случай ръцете просто ще висят във въздуха и мускулите ще започнат да ги поддържат. Това отнема много сила, появява се наклон и производителността намалява.

Най-добре би било да си купите маса и стол едновременно.

Трябва да изберете широки подлакътници, покрити с кожа, с възможност за регулиране на наклона.

Колела Има различни колела за различни типове подове:

за твърди подове се използват колела с дюзи с мек филц или гумирани, за да не се повреди повърхността; за килими, от друга страна, са подходящи пластмасови елементи, които се плъзгат по-добре. В продажба можете да намерите специални постелки, които предпазват пода от драскотини и повреди от колелата.

 

Тапицерия, материал и цвят Материалът на тапицерията определя визията и създава хармонична атмосфера в офиса. Има различни опции за тапицерия.

Естествена кожа – използва се за елитни предмети, тъй като ще струва много. В същото време на практика това не е най-добрият избор: кожата е лошо вентилирана, така че през лятото е гореща върху нея и такова покритие е лесно да се надраска. Също така такива продукти трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина, да се поставят далеч от отоплителни уреди и внимателно да се гледат. Като цяло скъпо и красиво, но непрактично. Изкуствена кожа – ще струва по-малко от естествения аналог, но има същите недостатъци: горещо е да седите върху нея, лесно е да я повредите. Текстилът е по-приятен за тялото, което му позволява да „диша“. Той обаче абсорбира миризмите и се замърсява лесно и няма да работи за пране на тапицерията. Невъзможно е да се премахнат петна и материалът губи своята привлекателност. Но това са най-бюджетните модели, но имайте предвид, че тъканта трябва да се взема с износоустойчив. Този показател се определя по метода на Martindale (тест за износване) и за офис стол трябва да бъде поне 80 000 цикъла. Мрежата е най-удобна през горещия сезон, тъй като седалката е добре вентилирана. Отскача добре и осигурява поддръжка на гърба. Но, подобно на плата, той се замърсява.

Трябва да изберете цветове въз основа на концепцията на компанията и интериора на стаята. За сериозни финансови компании или държавни агенции са подходящи лаконично черно, сиво, кафяво. Светлите нюанси също изглеждат строги, но са доста непрактични, така че не се инсталират толкова често.

В маркетингови, туристически или детски организации е съвсем подходящо да се използва ярка тапицерия, която дава тон на цялата стая.

 

Финални думи, касаещи изборът на офис стол

Закупуването на удобен офис стол за себе си все още е предизвикателство.Истината е, че трябва да намерите идеалния си модел сред голям брой предложения. Но още по-трудно е да се намери стол, когато не се знае кой точно ще седи на него. Ето защо, ако носите отговорността да изберете среда за цял офис, опитайте се да намерите най-приспособимите мебели.

С други думи, дискутирайте с представители на компания, предлагаща офис обзавеждане и поискайте най-доброто решение за Вашите служители.