Гореща новина: само СпейсЕкс спечели конкурса на НАСА за спускаем лунен апарат!

1
101
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическият кораб на СпейсЕкс „Старшип“ на Луната. Image credit : NASA/SpaceX

16 април 2021 г. 23:45 ч.

Светослав Александров. Огромната изненада днес е налице! Всички знаехме, че през този месец НАСА възнамерява да оповести окончателно кои са фирмите, които ще са ангажирани да построят спускаем апарат за новите пилотирани мисии до Луната. Но никой не предполагаше, че агенцията ще връчи наградата от $2.9 милиарда единствено на СпейсЕкс за проекта „Старшип“, изхвърляйки Блу Ориджин и Дайнетикс от състезанието! 

Новината беше съобщена тази вечер на специална телеконференция, излъчена на сайта на НАСА. 

Напомням на читателите, че през пролетта на 2020 г. трите фирми бяха избрани за финалистите, които да направят предварителни проучвания. Тогава НАСА даде лъвския пай на Блу Ориджин – $579 милиона, на Дайнетикс – $253 милиона, а на СпейсЕкс – скромната сума от $135 милиона.

През следващите 12 месеца Дайнетикс и Блу Ориджин представиха своите първи макети, докато СпейсЕкс продължи с наземните и полетни изпитания на прототипите „Старшип“. 

До ден днешен основаната от Джеф Безос компания Блу Ориджин се считаше за фаворит. Тя беше в основата на организирането на т.нар. „Национален лунен екип“, в който започна да създава лунния си модул съвместно със старите аерокосмически корпорации Локхийд Мартин, Нортроп Груман и Дрейпър Лаборатори. Преди два месеца Локхийд се похвали, че възвръщаемата степен на лунния модул се строи с помощта на 2 900 поддоставчика във всичките 50 статии. Така Блу Ориджин и компания поеха по класическия аерокосмически способ за лобизъм пред политиците, хвалба с осигуряването на работни места и чакане милиардите долари да потекат. 

Ето защо политиците в Конгреса няма да са доволни, че НАСА е избрала само СпейсЕкс. Но именно в това се състои брилянтният политически ход на агенцията. Шах! 

НАСА нееднократно подчертаваше, че за да изпрати човек на Луната, са необходими $3.3 милиарда. Вместо това Конгресът даде само $850 милиона. С днешното си решение агенцията излъчва следното политическо послание, което може да се перифразира така: „Ние приемаме, че няма да получим повече пари от осигурените $850 милиона. В такъв случай нямаме друг избор, освен да наградим тази фирма, която обещава да свърши работата за 75% по-малко средства в сравнение с конкурентите си“.

И ако от Конгреса отвърнат, че са недоволни от решението на НАСА, отговорът ще е следният: „Ако искате да изберете още една фирма освен СпейсЕкс, която да строи лунен модул, ще трябва да ни дадете нужните за това пари. В противен случай продължаваме напред със СпейсЕкс съобразно малкото ресурси, с които разполагаме“.

Топката е подадена към политиците. През следващите дни ще следим как те ще отиграят паса. Чудесно е да видим как ръководството на американската космическа агенция се посвещава да изпълни целта си и да изпрати човек на Луната, независимо дали Конгресът желае да помогне или не.

За повече информация относно връчената награда : НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/