Марсианският хеликоптер Инджинюъти успешно изпълни тест на ротора при пълна скорост на въртене

1
110
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на хеликоптера „Инджинюъти“, заснета от камерите на марсохода „Пърсъвиърънс“ на 16 април. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

17 април 2021 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 16-ти април, 154-тата годишнина от рождението на Уилбър Райт, екипът на марсианския хеликоптер „Инджинюъти“ изпълни окончателното изпитание преди полета – тестово задвижване на ротора при пълна скорост на въртене. 

Напомням на читателите, че изпитанието трябваше да бъде завършено още през изминалия уикенд, но тогава специалистите се натъкнаха на неочакван бъг в програмата. За да решат как да продължат напред, те обсъдиха два варианта. Единият е да се запази софтуерът, като се добавят допълнителни команди. Вторият е да се направи преинсталация – процедура, която би отнела няколко дни. 

За целта на теста на „Инджинюъти“, при който роторът му бе задвижен при пълна скорост на въртене, екипът се спря на първия вариант. Командите бяха добавени и вчера изпитанието завърши успешно.

Все още обаче не е решено кой подход ще се предприеме преди дебютния полет. Всяка от процедурите крие рискове. Но в авиацията и космонавтиката рисковете са неизбежни. Без риск няма и успех.

Очаква се решението да бъде взето до края на днешния ден. 

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/