Откриха загубения златен град на Египет, пълен е с тайнствени скелети СНИМКИ

2
142
Добави коментар
albenapet
albenapet

Археолози в Египет откриха 3400-годишен изгубен град близо до Луксор, за който се смята, че е най-голямото древно селище, разкрито някога в нацията. „Много чуждестранни мисии търсиха този град и никога не го намериха“ , написа Захи Хавас, който ръководи екипа, направил откритието, в съобщение за новини на страницата си във Facebook .

Той добави, че градът е „недокоснат“ и „оставен от древните жители сякаш е било вчера“.

Археолозите откриха и печат, наричащ града „домейн на ослепителния Атон“, но Хавас го нарече „Изгубеният златен град“.

Екипът на Хавас първоначално е търсил моргата на храма на Тутанкамон. Вместо това те открили града, който действал по време на управлението на дядото на Тут, Аменхотеп III, управлявал от 1391 до 1353 г. пр. Н. Е.

„Откриването на този изгубен град е второто по важност археологическо откритие след гробницата на Тутанкамон“, каза в съобщението за новини Бетси Брайън, професор по египтология в университета „Джон Хопкинс“, добавяйки, че откритието ще ни даде рядък поглед към живота на древните египтяни по времето, когато империята е била най-богата.

Градът е изграден от тухлени стени от кал, високи около 10 фута. Много от стаите съдържаха инструменти, използвани в ежедневието, както и пръстени, скарабеи, цветни съдове от керамика и тухли от кал с печата на Аменхотеп III.

Седем месеца след разкопките археолозите досега са намерили пекарна, включително фурните, както и работилница и инструменти, използвани за промишлени дейности като предене и тъкане.

„Всички обичат мисълта за вълнуваща, недокосната гробница, но всъщност това вероятно е по-значимо и по-важно, отколкото гробница на фараон“, каза британският археолог Хана Петен, която не участва в разкопките, пред NBC News .

„Имаме много гробници и знаем много за тях, но нямаме много доказателства за това как египтяните са живели и работили в техните градове“, добави тя.

Екипът откри и много необичаен скелет – човек с разперени встрани ръце и останки от въже, увито около коленете му“, се казва в съобщението за новини на страницата на Hawass във Facebook.

„Местоположението и положението на този скелет са доста странни и текат още разследвания.“

Археолозите откриха и жилищна и административна зона, оградени със зигзагообразни стени, които са необичайни за древен Египет – с една входна точка, която може да е била за сигурност.

Правителството на Египет се надява подобни открития да помогнат да доведат до възраждане на туризма в страната, пише The ​​Washington Post .