Трябва ли да обслужвам графичната си карта? Смяна и тестове на термопаста и термо подложка

15
199
Добави коментар
hlape
hlape

Съвети за поддръжка на GPU в безупречно състояние

Много статии са написани за почистване на компютъра от прах, но обикновено те се ограничават до подмяна на термопастата на процесора, издухване на прах от радиатора на охладителя върху процесора и други вентилатори. Днес ще разберем дали е необходимо да се обслужва видеокартата. В този случай поддръжката означава почистване от прах, подмяна на термопаста и, ако е необходимо, подмяна на термо подложки.

За по-голяма яснота закупих две видеокарти не от първа свежест от различни производители: GIGABYTE GeForce GTX 1080 Turbo OC 8G и AMD RX Vega 56 Air Boost.

Преди да започнете да се занимавате с поддръжка на видеокарта, трябва да разберете дали изобщо е необходима.

GIGABYTE GeForce GTX 1080 Turbo OC 8G

За да проверя работната температура и цялостната стабилност, ще използвам вградения стрес тест в 3DMark.

Нека започнем да разглобяваме и обслужваме видеокартата.

След като махнах радиатора, малко онемях.

Терпомаста приличаше на изсушен кит. Дори нещо се пропука след изключване на радиатора. Най-вероятно термопастата е изсъхнала толкова много, че се е залепила за радиатора. Какви са се превърнали термичните подложки на силовите вериги по време на експлоатационния живот на картата – трудно е да се намери дума, сякаш са дъвчени и изплюти. Термалните подложки на паметта бяха в най-добро състояние, макар и малко мръсни.

Факт е, че целевата температура при натоварване е същата 83 ° C, което всъщност наблюдаваме. Има обаче леко намаляване на скоростта на турбината, което има положителен ефект върху нивото на шума.

Ако проучите дневниците за мониторинг по-подробно, ще получите следното. Скоростта на вентилатора се регулира в зависимост от температурата на сърцевината. В същото време видеокартите на Nvidia нямат реално наблюдение на температурата на силовите вериги, което значително усложнява процеса на диагностика. Трябва да следим по-подробно работната честота и консумацията, за да определим дали има регулиране.

От получените данни можем да заключим, че именно силовите вериги са прегрявали по време на работа. Поради тях картата изпусна основната честота и консумацията на енергия намаля. Именно това повлия на резултата от стабилността на честотата на кадрите в 3DMARK, което в крайна сметка намали общата производителност в игрите. Намаляването на работната честота на ядрото със 150-200 MHz, разбира се, не е толкова. Загубата на 5-10 FPS в игрите за карта с това ниво на производителност изобщо не е проблем, но постоянното прегряване на веригите на захранването неизбежно би довело до отказ на видеокартата.

В резултат на това обслужването на видеокартата увеличи работните честоти с 200 MHz, удължи живота на картата и я направи малко по-тиха.

Почистване на охладителите на GPU

Почистването на перките на вентилаторите може да стане с мокри кърпички, а може да стане и със специален антистатичен спрей, предназначен за компютърни компоненти.

Заключение, касаещо грижата за GPU

За да се осигури нормална работа на компютъра, компонентите на системния блок се нуждаят от редовна поддръжка и видеокартата не прави изключение тук.

Прах, мръсотия, домашни любимци, изсушена термомазнина и износени термо подложки значително ще влошат охлаждането, което  ще доведе до прегряване на устройството.

Поддържането на видеокартата леко ще увеличи нейната производителност и ще намали шума. Но най-важното е, че ще удължи експлоатационния живот, тъй като работата при повишени температури не е от полза за оборудването.

Тези модели видеокарти не са избрани случайно – те са на поне три години, което означава, че вече няма никаква гаранция. Може би са претърпели някаква поддръжка от бившите собственици, но съм повече от сигурен, че тя беше ограничена до максимума на подмяна на термопаста и издухване на прах.

Комплект термо подложки и термо паста струват около 20 лева. Ето го – крайъгълен камък при избора на видеокарта: купете употребявана по-евтино и направете почистване и поддръжка или купете нова на по-висока цена, инсталирайте я в компютъра си и играйте, или я ползвайте за майнинг. Когато купувате компоненти, които вече са били използвани от някого или с изтекъл гаранционен срок, не забравяйте да помислите за обслужване на видеокартата.

Прахта е сред основните вредители, не само на видеокартите, но и на всякакъв друг тип компютърни, а и не само компоненти. Почиствайте редовно компютрите си.

Ако статията Ви е харесала, то можете да я споделите с приятели, колеги, познати!

Ето и видео, за да видите как точно се сменя термопаста на GPU