ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ: Хеликоптерът Инджинюъти проведе първия си полет над повърхността на Марс!

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета днес, на 19 април от марсохода „Пърсъвиърънс“, се вижда летящият над марсианската повърхност хеликоптер „Инджинюъти“. Photo credit : NASA 

19 април 2021 г. 15:00 ч.

Светослав Александров. Днешният ден, 19 април 2021 г., ще влезе завинаги в историята на авиацията и космонавтиката! За пръв път летателен апарат, по-тежък от въздуха, осъществи управляем полет на друга планета. Хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ изпълни безпроблемно зададената си програма, като се издигна за кратко над повърхността на Марс, след което кацна. 

Снимка, заснета от камерите на хеликоптера „Инджинюъти“ по време на неговия полет. Photo credit : NASA

Постижението на пръв поглед изглежда скромно. Хеликоптерът достигна до височина от 3 метра, задържа се във въздуха за 30 секунди, след което отново се спусна плавно. Но това е истински миг в стил „братя Райт“ на друга планета. Полетът на самолета на братята Райт през 1903 година също не е бил особено впечатляващ – той изминал само 37 метра за 12 секунди. Но това е било едва началото. В настоящето време авиацията е неизменна част от човешкия бит, а мнозина от нас са пътували със самолет. 

Както излитането на братя Райт е било първо и затова революционно, така „Инджинюъти“ проправи пътя към изучаването на планетите от Слънчевата система не само със стационарни спускаеми мисии и всъдеходи. То вече ще е възможно и посредством летателни апарати.

Така че, няма спор – днес човечеството преживя велик момент. Допреди 19 април 2021 г. хората са осъществявали управляем полет само на Земята, а от днешния ден нататък ще може да твърдим, че сме постигнали това на две планети. 

Браво, НАСА! За пореден път космическата агенция на САЩ сътвори епохално събитие! 

За повече информация: НАСА 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/