145 години от Априлското въстание

2
151
Добави коментар
albenapet
albenapet

В храма „Всех Святих“ ще бъде отслужена панихида и заупокойна молитва в памет на посветилите живота си за свободата на Отечеството

В храма „Всех Святих“ ще бъде отслужена панихида и заупокойна молитва в памет на посветилите живота си за свободата на Отечеството

Днес се навършват 145 години от Априлското въстание.

То избухва преждевременно поради предателство на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 година в Копривщица. Пет революционни окръга готвят народа за революция. Четири от тях успяват да въстанат – Търновски, Сливенски и Врачански, като най-добра е организацията в Пловдивско. Там обаче на 19-и април пристигат турските заптиета, получили информация от Ненко Терзийски от Балдево. На следващия ден Копривщица се вдига, революционерите превземат Конака, а 25-годишният Тодор Каблешков пише „Кървавото писмо“ и приканва останалите да последват примера им. Следва Панагюрище, а Хвърковатата чета на Бенковски и Волов вдига на въстание Перущица, Батак и Брацигово. Въстават още Стрелча, Клисура и много други села и градове предимно в Средногорието и Родопите. Впоследствие всички те само за броени дни биват опожарени и потопени в кръв от башибозука. За съжаление в последния – Софийския окръг въстанието остава само на ниво планиране. В този неудържим порив към свободата реално вземат участие около 10 000 мъже от 95 населени места.

Въстанието представлява своеобразен връх на родното националноосвободително движение и еманация на българския дух. Макар и незавършило с военен успех, то постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Удивително е, че на страната на родната ни кауза застава обществеността в считаните за непримирими противници – двете най-могъщи империи по онова време – Русия и Великобритания. Така освобождението става неизбежно и то се случва две години по-късно.

Припомняме, че вчера в Русе по инициатива на областния управител Галин Григоров пред паметници на революционери и възрожденци в крайдунавския град бяха поднесени 145 карамфила в знак на признателност към подвига на героите. Днес от 17:30 ч. в храма „Всех Святих“ ще бъде отслужена панихида и заупокойна молитва в памет на посветилите живота си за свободата на Отечеството.

Източник:https://www.dunavmost.com/novini/145-godini-ot-aprilskoto-vastanie

бутони за социални мрежи

Continue Reading