Русия започна отново с ежегодния си блъф да напусне МКС

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руският модул „Звезда“ на МКС. Photo credit : NASA 

20 април 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Русия заплаши да напусне Международната космическа станция през 2025 година. Звучи ли ви познато? Ако отговорът на този въпрос е „да“, не се лъжете – наистина ви е познато. Абсолютно същите приказки слушаме почти всяка пролет. И през пролетта на 2021 година руснаците не ни разочароваха.

Не ми ли вярвате? Eто ви линк към новина от 2017 година със същото заглавие. И от 2015 година. И от 2014 година. Прочие, през 2014 година, когато тепърва беше се разгоряла кризата в Украйна, руснаците плашеха да напуснат МКС през 2020 година. Разбира се, не го направиха. Дали ще го направят през 2025 година? Днес шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин вече започна да дава заден – излезе с опровержение, че не става въпрос за извеждане на МКС от орбита след 2025 година, а за „поетапен изход“. 

Тогава защо руснаците го говорят? 

Разбира се, трябва да признаем, че историята как руснаците изоставят МКС, се котира добре сред местните медийни заглавия. Стандартната опорна точка е, че навремето руснаците са имали отечествена станция „Мир“, която през 2001 година са я зарязали, включително и заради натиска от Щатите да се присъединят по-активно в МКС. И руснаците са се присъединили, от милост към западните им партньори, за да им помогнат да си имат станция. Щатите могат да ги дразнят, но ако продължават да ги дразнят, руснаците ще си разкачат собствените модули на МКС, които осигуряват животоподдържащите системи и така ще си създадат нова отечествата станция. Американците сами да се оправят. 

Реалността е по-различна. 

Първо, руската космонавтика е тежко зависима от западните си партньори във финансово отношение. Тя е обвързана с договори и ако тези договори се анулират, ще закъса здраво. И не говорим само за превоз на провизии и астронавти до орбита, но и всичко вторично, за което се сетите. Например, американската ракета „Антарес“ на Нортроп Груман притежава украинска първа степен и руски двигатели. Единствените мисии, които ракетата осигурява, са тези на корабите „Сигнус“ до МКС. Няма МКС, няма договори. Няма договори, няма кораби. Няма кораби, няма двигатели. Няма двигатели, няма пари за руския космически отрасъл. 

Второ, Русия не е в техническо състояние да започне своя отечествена станция. Докъм 2014 година опорката бе, че руските модули могат да се откачат от МКС и да летят самостойно. Това е абсолютно невъзможно – те са платени с американски пари, а един от тях („Заря“) е собственост на САЩ. Вече през 2021 г. става ясно, че са стари и протичат, така че единственият шанс за Русия да направи собствена станция е да изстреля нови модули. А следващият такъв („Наука“) трябваше да лети още през 2007 година. След дългогодишни отлагания, днес стартът е насрочен за сегашната година. Това е 14-годишно забавяне. Защо ли не вярвам, че Русия за три години ще направи нова станция?

Тогава защо руснаците приказват неща, които не могат да изпълнят? Ами естествено, за пари. Щатите вече имат свой пилотиран кораб „Крю Драгън“, поръчките за „Союз“-ите са спаднали и ако изобщо американци ще продължат да летят на руските кораби, то ще е на разменни начала. Тепърва предстоят нови споразумения кое как да продължи оттук насетне и това са стандартните тактики на Русия за да привлекат вниманието на западняците. Точно сега може да сме сигурни, че на Роскосмос много липсват доларите, на които се радваха последните 10 години. 

„Пролет е“, пише журналистът Кийт Кауинг, „и руснаците отново вдигат странен шум като прелюдия за предоговарянето на нещо. Случва се всяка година. Те никога нямат парите, за да направят нещата, които заплашват да направят, или да не направят, или и двете. Разбира се, всичките проблеми, за които намекват, са свързани с техния хардуер (и с липсата на продажби на места на „Союз“). Така че … какво смятат да направят? Да дадат своя хардуер на партньорите на МКС? Да го продадат? Да го разкачат и свалят от орбита? За ваша информация съществува огромен запор срещу цялата програма да бъде деорбитирана МКС след като си изпълни задачата. Ще плати ли Русия затова? Що се касае до новата руска космическа станция – покажете ми парите“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/