8 грешки, които трябва да се избягват при пътуване в чужбина по време на пандемия

18
225
Добави коментар
obiavite
obiavite

Въпреки че пандемичните и широко разпространени карантинни ограничения все още диктуват свои собствени правила, никога не е рано да се мисли за пътуване прдварително и да се планират пътувания, в условия на ограничения. Представяме Ви 8 грешки, които да избегнете

Посещение на няколко държави наведнъжДокато вирусът е напълно овладян, най-добре е да пътувате само до една или две държави наведнъж. Разбира се, след толкова дълга самоизолация, всеки се изкушава да навакса пропуснатото, като посети повече нови екзотични места. Но отпускането при такова пътуване, без да се притеснявате за допълнителни транзитни разходи, карантини, изисквания за тестване и постоянно променящи се правила, няма да работи. Така че сега е моментът да научите изкуството на „бавното“ пътуване.Изборът на дестинация е твърде прибързанСлед като сте стеснили обхвата на пътуването си до 1-2 държави, трябва да съберете цялата необходима информация. Важно е да проверите уебсайта на правителството или държавния департамент за най-новата информация относно забраните за пътуване, безопасността и защитата от коронавирус и изискванията за влизане, преди да вземете каквито и да било решения за резервации за пътуване и настаняване.

Пътуващите също имат възможност да помислят за вземане на информирани решения, които ще имат положително въздействие върху засегнатия туристически бизнес. Например, може да помислите за посещение на страни, най-засегнати от пандемията. Това важи особено за онези страни, където туризмът представлява 10% или повече от БВП, като Испания, Хърватия и Фиджи.

Липса на проверка на правилата за възстановяване или замяна на билети преди резервация на полетиПовечето от нас са чували историите на пътници, загубили хиляди долари през 2020 г. поради анулиране на пътуване. Това е така, защото тези разходи не са били покрити от пътническа застраховка. Бъдете внимателни, когато купувате застрахователни полици по време на пандемия, тъй като много програми не покриват застрахователни искове, свързани с COVID-19.

Не забравяйте внимателно да обмислите избора на подходяща авиокомпания, тъй като много превозвачи предлагат изключителни правила за възстановяване или замяна на билети по време на пандемия. Ако използвате туристически агент или резервирате многодневна обиколка, уверете се, че сте запознати и с тяхната застрахователна полица.

Липса на предпазни мерки по отношение на COVID-19 при избора на жилищеСлед като полетът ви е резервиран, е време да започнете да мислите за настаняване. Същото се отнася и за авиокомпаниите: трябва да проверите началната страница на уебсайта на хотела и да прочетете политиката за анулиране и възстановяване на суми преди резервация. Много собственици на хотели и апартаменти предлагат гъвкави правила за анулиране, за да привлекат колкото се може повече гости.

Вижте офертите за стаи в избрания хотел и обмислете всички опции. Ако нещо надхвърли ценовия диапазон, няма да е излишно да попитате на рецепцията за наличието на специални отстъпки или промоции. Хотелският бизнес също преминава през период на голяма криза и затова много хотели искат да задържат клиенти по всички възможни начини.

Забравяйки да вземете теста COVID-19 преди полетТова е може би най-важният елемент, който трябва да проверите във вашия списък със задачи. Независимо от дестинацията, никога не трябва да забравяте да вземете със себе си тест, отбелязан с „не е намерен“, тъй като изискванията за влизане в страната могат да се променят за миг на око. Повечето страни изискват отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане. Насрочете теста си два дни преди заминаването, за да получите документа в точното време и да го отпечатате в подготовка за вашия полет.Попълването на документи на ръка вече е на мястоНикой не обича да попълва документи, но ще трябва да правите тази операция често, докато пътувате в COVID. Понякога са необходими няколко попълнени формуляра, за да влезете само в една държава. Интелигентен начин да спестите време и неприятности е да ги отпечатате и попълните преди време. Най-добре е да направите три екземпляра и да попълните всеки на ръка у дома. Протоколите се различават в зависимост от летището и държавата, така че бъдете готови за всичко, включително за евентуално обаждане до имиграционната служба за допълнителен разпит.

Друга бележка: дори да сте попълнили документите преди време, винаги дръжте химикалката под ръка. Някои ограничения за пътуване се променят толкова бързо, че летището може да промени дизайна и съдържанието на документите по всяко време.

Недостатъчно количество ЛПС (лични предпазни средства)Освен документи, предварително трябва да се запасите с маски, ръкавици, дезинфектанти и леки закуски.

Недостатъчно ЛПС (лични предпазни средства) Нека започнем с летищата. Хранителните кортове вече са в неизправност, така че не забравяйте да имате под ръка малко храна и напитки и да намерите място, където да седнете и да хапнете малко от тълпите за всеки случай.

Когато се подготвяте за полет, уверете се, че имате достатъчно маски, ръкавици и дезинфектант в ръчния си багаж по време на пътуването си. Избършете стола и поискайте седалка на прозореца. Така столът от едната ви страна определено ще бъде свободен.

Безотговорен туризъмДълбоко вкоренена в съзнанието на хората, пандемията измести друг важен човешки проблем, който не трябва да се забравя – грижата за околната среда. Помислете за всички ЛПС, пластмасови опаковки и допълнителни пакети за изнасяне, които всеки ден се изхвърлят в кошчето. Когато пътувате, не забравяйте да хвърлите боклука си в подходящите кошчета за отпадъци и да проверите дали хотелите ви отговарят на всички необходими стандарти.

За финал, както и всеки друг бизнес, така и туризмът претърпяха доста поражения поради ковид кризата… Надяваме се, че ще бъдете отговорни туристи и ще се съобразявате си изискванията на съотнетните страни, които посетите.